Čtvrtek, 28. března 2024

Pozvání do města v moři lesů a do jeho okolí

Písek býval často nazýván "městem v moři lesů." A platí to dodnes
Pozvání do města v moři lesů a do jeho okolí

Rád bych vás přivítal ve svém rodném kraji. Je to místo, kterým kráčely dějiny. V nedaleké Sudoměři došlo k první významnější bitvě husitských válek, na počátku husitského hnutí tu stály na náměstí kádě na společný majetek. Písek má i dvě zajímavá prvenství. Jedním z nich je starý kamenný most, který je nejstarší dochovanou památkou svého druhu ve střední Evropě, druhým pak skutečnost, že zde byla na sklonku Rakouska Uherska vyhlášena o čtrnáct dní dříve samostatná Československá republika.

Když potom byla vyhlášena doopravdy, nikdo z místních občanů tomu ještě dlouho nevěřil. Kdepak jim zase naletět... Ještě z toho zase budou nějaké nepříjemnosti.

Těžba zlata na Písecku

Písek býval často nazýván "městem v moři lesů." A platí to dodnes. V okolí města jsou tzv. Písecké hory, v nichž se ve středověku těžilo zlato: rýžováním v některých potocích a rubáním křemenné žíly obsahující zlato. Dodnes jsou zde viditelné památky někdejšího dolování v podobě četných hlubokých šachet a jam. Těžbu zlata připomíná i zvláštní expozice v píseckém Prácheňském muzeu.

Písecké památky

Dominantou města je bezesporu pozdně gotická věž kostela Narození Panny Marie, velkému náměstí vévodí barokní radnice, jíž se dá projít na nádvoří gotického hradu, dnes hostícího muzeum Prácheňska. V koutku náměstí stojí přikrčená budova kláštera Povýšení sv. Kříže, jejíž fasádu zdobí diamantová rustika. Na věži klášterního kostela je památný zvon Hrana z roku 1578. Písek má ale i zvon ještě starší, který je na zvonici kostela sv. Václava a jmenuje se Cornelius. Pochází z roku 1546.

Významné osobnosti

V bývalém královském krajském městě Písku a centru Prácheňského kraje žila celá řada významných osobností. Připomenu jenom některé: historika Augusta Sedláčka, autora nezapomenutelných Hradů a zámků, třísvazkových Dějin královského krajského města Písku a četných publikací o historii; houslového pedagoga Otakara Ševčíka, básníka Adolfa Hejduka, dirigenta Otakara Jeremiáše, režiséra Františka Filipa či židovského spisovatele a novináře Richarda Weinera, který bude mít příští rok významné výročí, nebo scénáristu Karla Čabrádka. Kromě toho sem velice rád jezdíval i František Palacký a Leoš Janáček. V restauraci U Martínka na kraji Píseckých lesů trávily hodně času různé prvorepublikové celebrity.

Kulturní život Písku

Naše město žilo a žije bohatým kulturním životem. Hostí festivaly jako Šrámkův Písek, mezinárodní folklórní festival, na nedaleké Ptáčkovně lze navštívit zajímavé koncerty v rámci Píseckého hudebního léta, letos přibyly ještě vorařské slavnosti. V rámci těchto vorařských slavností má každou sobotu v podvečer vystoupit nějaký zajímavý soubor přímo u voru pod kamenným mostem. Po revoluci byla obnovená městská slavnost, která se tu každoročně konávala na připomínku záchrany města před morovou nákazou, jež se krajem šířila na počátku 18. století. Původně se procesím nosíval obraz Písecké madony, gotického obrazu, který byl před několika desetiletími odcizen a nebyl nikdy nalezen. V kostele je dnes jen jeho kopie.

Tipy na výlety

Písek je vhodným výchozím bodem pro cykloturistiku. Okolí je protkáno poměrně hustou sítí cyklostezek různé náročnosti, takže si tady cyklisté přijdou na své. Komu by to přesto nestačilo, může si zvolit vlastní a ještě mnohem náročnější cestu podle mapy kraje.
Vydáte-li se přes Hůrky na jih, dostane se po necelé půlhodině ke tvrzi Klokočín, na níž byl natáčen film nezapomenutelného režiséra Františka Vláčila Markéta Lazarová.

Směrem na Strakonice leží Staré Kestřany. V této vesnici jsou dvě dobře zachovalé gotické tvrze obrovské kulturní hodnoty a zpustlý zámek. Obě tyto tvrze mají konečně nové majitele, kteří chtějí dokončit opravy a zpřístupnit alespoň jejich části širší veřejnosti. V minulosti se na nich natáčely některé pohádky.

Vydáte-li se na sever, dojedete do městečka Mirotice, kde je muzeum malíře Mikoláše Alše a cenný židovský hřbitov. Mirotice jsou také každoročně, vždycky na koncem srpna, dějištěm loutkářského festivalu.

Pěšky nebo na kole se můžete vydat podle Otavy po Sedláčkové stezce až na hrad Zvíkov. To už je náročnější procházka, trasa je dlouhá cca 22 km. Přes léto bývají na Zvíkově četná divadelní a šermířská vystoupení, každoročně se na nádvoří hradu po večerech hraje Zvíkovský rarášek Ladislava Stroupežnického.

Přes Písecké hory vede náročnější cyklotrasa, po níž se lze dostat až do Albrechtic či Týna nad Vltavou, v němž působil před třemi staletími katolický kněz Karel Alois Vinařický. Po domluvě lze navštívit pivovar Platan v nedalekém Protivíně, taková návštěva přijde v letních měsících docela vhod. Ještě jeden typ pro cyklisty a milovníky piva Platan. Pojedete-li přes obec Skály, nezapomeňte se zastavit v místní hospůdce. Mají tam zajímavé ceny. Loni tam stál půllitr 11° Platanu pouhých 13 Kč, lacinější a chutné pivo jsem již dlouho nikde nepotkal. Na rybníku Šarlák bývá možnost rekreačního rybolovu.

Ubytování

V místě je celá řada možností ubytování. Jsou tu četné hotely a hotýlky, ubytovny pro mládež a vodácký tábor. Kromě těchto možností existuje zvláštní turistický program, v jehož rámci nabízejí různé fyzické osoby ubytování pro jednu i více osob ve své rodině.

Na závěr tohoto textu bych chtěl především zopakovat pozvání do tohoto krásného kraje. Město v moři lesů vás zve. Proto neváhejte, vezměte své nejbližší a staňte se jeho hosty!

http://academica.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů