Pátek, 29. března 2024

Schätzing líčí o bouření přírody proti lidstvu

Schätzing líčí o bouření přírody proti lidstvu

PRAHA - Víc než devět set stránek má katastrofický román německého spisovatele Franka Schätzinga Vzpoura oceánů. Tímto úctyhodným rozsahem navázal na pět svých předchozích knih, ale především právě tento je nositelem aktuálního varování - totiž vzpoury přírody proti lidstvu. Svým poselstvím, ale i některými motivy, upomíná kniha na obdobná varování našeho spisovatele Karla Čapka např. ve Válce s mloky.

Také zde nebezpečí přichází z moře a živé organismy se obracejí proti člověku. Velryby se bouří a chovají se agresivně, stejně jako červi s obrovskými kusadly, kteří se zavrtávají do země. Vědci se marně potýkají s problémy, americká armáda utajuje hrozivé děje, vědci neumějí vysvětlit záhady, jež před nimi vyvstávají.

Všechny tyto události chtějí čtenáři sdělit jedno podstatné - že člověk o své vlastní planetě ví příliš málo, přestože jí chce vládnout. A že ví i příliš málo o tom, z čeho vlastně vzešel. I proto kniha ústí do otázek souvisejících se stvořením a s úlohou Boží i s biblickou Apokalypsou. Není náhodou, že autor zvolil jako zdroj vzpoury oceány. Právě v nich se totiž skrývá víc neznámého, než můžeme tušit.

A Schätzing (1957) o tom dobře ví. Je totiž sám zkušený potápěč a tento příběh mu v hlavě dozrával po celá léta. Přestože Vzpoura oceánů spadá do žánru sci-fi literatury, její inspirace je zcela konkrétní a její poselství skutečně reálné i aktuální. Například tragédie tsunami, jež provázejí naší současnost, hrají v Schätzingově katastrofickém scénáři důležitou roli jako jeden z projevů oné vzpoury přírody proti člověku.

Příběh začíná na peruánském pobřeží, kde se ztratil rybář, ale další události zasahují celý svět. Obrovská hejna medúz zaplavují Mexický záliv a znemožňují rybolov. Ztroskotávají lodě. Lidé navazují kontakt s mimozemšťany, ale porozumění s vlastní planetou se jim nedaří. Kniha je i přes svůj rozsah velmi čtivá a napínavá především proto, že autor zná oceán, o němž píše, z vlastní důkladné zkušenosti.

Knihu vydalo v překladu Vítězslava Čížka nakladatelství Knižní klub.

PETR KOVAŘÍK

http://www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů