Úterý, 16. dubna 2024

Středomoří zaplavily medúzy

Středomoří zaplavily medúzy
Pobřeží středomořských zemí obsadily kolonie žahavých medúz. Uzavřené jsou proto některé španělské, italské a severoafrické pláže.
Nevídanou invazi mořských tvorů do pobřežních vod způsobila rekordní horka, která provázejí letošní léto. Jejich počty zvýšil i necitlivý rybolov, v prázdném moři pak nemají medúzy přirozené nepřátele.
Francesco Peters z barcelonského Ústavu pro mořský výzkum uvedl pro stanici BBC, že vedle přehřátí moře hraje významnou roli také vyšší salinita pobřežních vod, vyschlé řeky přivádějí k pobřeží méně sladké vody.

Hoteliéři počítají škody
Vyšší koncentrace medúz kazila hoteliérům už loňskou sezónu. Tyto nepříhodné podmínky se zřejmě budou v důsledku globálního oteplování planety opakovat častěji. "Kombinace necitlivého rybolovu a rekordně teplé mořské vody může způsobit, že zažijeme podobné anomálie znovu," řekl Peters.
V některých místech tak napočítali vědci koncentraci deseti medúz na metr čtvereční. Jejich uhynulá těla potom zaplavují pobřeží, které zbarvují do fialova.
Popálení středomořskou medúzou druhu Rizostoma pulmo není nebezpečné - na rozdíl od druhů, které zaplavují třeba australské pobřeží.
Je ale rozhodně nepříjemné, může způsobit vážné alergické reakce a zanechat bolestivé puchýře. Nejlepší radou je podle lékařů omýt popálené místo slanou vodou a zchladit je ledem v plastikovém sáčku.
Vědci citovaní agenturou Reuters odhadují, že medúzy už popálily během letošních letních prázdnin ve Středomoří asi 30 tisíc lidí. Mnohé z nich to může odradit od příští návštěvy.
Pro turistiku jsou proto milióny uhynulých medúz, zaplavujících pobřeží, těžkou ranou. Spolu s nimi odrazují rekreanty pobývající ve Středomoří i zahnívající chaluhové koberce a přemnožení komáři druhu Orius niger, jejichž bodnutí může rovněž způsobit reakce u alergiků.

Ohrožený ekosystém
Pro středomořský ekosystém znamená přemnožení medúz vážné nebezpečí. Jejich nenasytnost v kombinaci s přemnožením zřejmě způsobí, že se vytlačené rybí druhy budou krajně obtížně vracet do původních domovů.
Zmizí malé mořské ryby, které medúzy konzumují. Vědci počítají, že se sníží počty sleďů a sardinek, o které tradičně stojí rybáři přímořských zemí. Naopak predátoři, kteří medúzy ohrožují, jako jsou želvy, delfíni či tuňáci, se ze Středozemního moře vytrácejí už delší dobu.
Jinde nevnímají změny tak nepříznivě: když se před dvěma lety přemnožily medúzy poblíž Cornwallu na jihozápadě Anglie, mnoho biologů to pokládalo za dobrou zprávu.
Ohrožený želví druh tam měl totiž velmi málo potravy, přemnožení medúz tak pomohlo zvýšit početní stav jeho kolonie.
Vědci Mořského biologického institutu v Plymouthu zkoumali, jaká mezi jednotlivými druhy existuje závislost. Po odeznění medúzí "invaze" každopádně nepozorovali, že by přemnožení žahavců zásadně zmenšilo rozmanitost tamních vod.
Největší potíží tedy zůstávají tisíce tun medúzích těl, vyplavených na mořský břeh. Medúza sice disponuje omezenou možností pohybu, přesto je jen hříčkou silných mořských proudů, které ji směrují k pobřeží.
Jejich neočekávaný výskyt v severní části Atlantiku přičítají vědci i hurikánům, které je mohou přenést na velké vzdálenosti. Také vyšší počet tropických bouří souvisí se změnami klimatu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů