Čtvrtek, 28. března 2024

Čapí populace silně klesá

Čapí populace silně klesá

Roudnice n.L. - Roudničtí ochránci přírody monitorují hnízdění čápů v republice. Letos kontrolují ve 13 okresech v Čechách 160 lokalit čápů bílých, na jihu středního Slovenska 130 hnízd. Opravují a čistí čapí hnízda, instalují umělé hnízdní podložky a mláďata na hnízdech kroužkují. Letos okroužkovali v Čechách 65 mláďat, na Slovensku též 65 čápů. Celkem tedy označili 130 čápů bílých.

Letošní rok byl pro úspěšné hnízdění čápů velmi špatný. Vlivem dlouhé zimy přilétli čápi na svá hnízda mnohde pozdě, některá hnízda zůstala neobsazena, jinde byl jen lichý čáp. Časté deště a chladna v průběhu měsíce května měly nepříznivý vliv na úspěšné hnízdění, takže na některých hnízdech mláďata uhynula. Příčin snižování stavů čápa bílého v naší vlasti je však více. Jsou to trvalé změny v krajině, hlavně mizení vlhkých biotopů, odvodňování luk a polí a podobně.

V naší vlasti je asi 1200 fyzicky existujících hnízd čápa bílého. Obsazených párem bývá však maximálně 800 hnízd. Hnízd, v nichž jsou vyvedena mláďata, je jen asi kolem 600. V letošním roce to bude sotva 400 hnízd.

V okrese Litoměřice je jediné hnízdo na vysokém komíně v Liběšicích, to však není již dva roky obsazeno. U Dobříně, v areálu podniku Holcim-kamenivo, instalovali roudničtí ochranáři a ornitologové v roce 2000 umělou hnízdní podložku pro čápy na čtyřhranném cihlovém komíně. V Úštěku je na komíně bývalé chmelárny rovněž hnízdní podložka s umělým hnízdem. Tyto hnízdní nabídky nebyly však zatím čápy akceptovány. U rybníka na Klapském potoku, mezi Libochovicemi a Slatinou, byla umělá hnízdní podložka pro čápy na dřevěném sloupu. Ta však s rozšířením vodní plochy byla odstraněna.

Dlouhodobý projekt "Čáp", který členové Stanice ekologické výchovy Ciconia Českého svazu ochránců přírody v Roudnici každoročně realizují, významně pomáhá udržovat genofond těchto zvláště chráněných živočichů a objasňuje stále další, dosud nepoznané údaje ze života čápů.

(autor je předsedou roudnické stanice Ciconia)

Čáp bílý

* roudničtí ochránci přírody letos okroužkovali v Čechách 65 mláďat, na Slovensku 65 čápů

* letošek byl pro jejich hnízdění nepříznivý

* počet hnízd s mláďaty v republice klesl na 400

STANISLAV CHVAPIL

 

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů