Pátek, 29. března 2024

S odstraněním přerůstajících dřevin úřady nepomohou

S odstraněním přerůstajících dřevin úřady nepomohou

Slovácko - Odstranění větví či keřů, které přerůstají na cizí pozemek, může přinést "postiženým" majitelům parcel řadu komplikací. S nimi si však občané musí dokázat poradit sami. Městská policie ani zástupci města jim totiž nepomůžou.

Vlastník pozemku, do kterého větve nebo křoviny cizího majitele zasahují, musí podle pracovníků odboru životního prostředí postupovat podle stanovených norem. "Poškozený by měl předně vyzvat občana, na jehož půdě dřevina roste, aby odstranil přerůstající části, které jej omezují v užívacích právech k jeho vlastnímu pozemku. Zároveň stanoví lhůtu pro provedení zákroku, která by měla být dlouhá minimálně jeden měsíc," radí lidem vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu v Uherském Hradišti Květoslav Fryšták.
Ořez by měl podle něj proběhnout v období vegetačního klidu rostlin. To znamená v rozmezí od 1. listopadu do 31. března. To ale řadě lidí přijde jako nepřípustné. "Po delší době jsem přijel na svou zahradu, kde jsem objevil růst cizí větve, které mi brání v přístupu do budky s nářadím. Kdybych měl se zákrokem čekat až na podzim, dovnitř bych se nedostal vůbec. Nemluvě o tom, že zjišťování majitele vedlejší zahrádky by mi zabralo spoustu času," stěžoval si na doporučené postupy Matěj Svátek ze Starého Města.
Postižený však může sám úpravu provést pouze v tom případě, že vlastník dřeviny po předešlých krocích její růst neupraví tak, aby nepřesahovala na cizí pozemek. "Policie ani orgán ochrany přírody tuto problematiku nevyřeší, poněvadž se jedná o občanskoprávní spor. V případě bránění vlastníka stromu nebo křoviny zásahu je nutné se obrátit na soud," konstatoval Fryšták. Strážníci Městské policie v Uherském Hradišti se ještě s občanem, který by měl problémy s odstraněním přerůstajících větví, zatím nesetkali. "Pokud by někdo na služebnu takový případ ohlásil, strážníci by záležitost prošetřili, pořídili fotodokumentaci a s největší pravděpodobností by odkázali účastníky sporu na odbor životního prostředí," upřesnila mluvčí Městského úřadu v Uherském Hradišti Petra Vaďurová Zemčíková.
Dalším problémem se podle občanů často stává přerůstání stromů a keřů do prostoru veřejných komunikací, jakými jsou například silnice či chodníky. Na vlastní náklady musí majitel podle Fryštáka přerůstající větve odstranit pouze tehdy, omezují- li pohyb osob nebo nerespektují průjezdný pro . l komunikace. "Při zanedbání této povinnosti a při vzniku jakékoliv škody v souvislosti se zanedbáním údržby dřevin nese následky jejich majitel," podotkl Fryšták.

Zdroj: Slovácký deník

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů