Úterý, 23. dubna 2024

Tým Bořena pomohl o víkendu přežít ohroženým rostlinám v Českém středohoří

Tým Bořena pomohl o víkendu přežít ohroženým rostlinám v Českém středohoří

DĚČÍN – Tým Bořena sdružení Arnika uspořádal o uplynulém víkendu pravidelnou brigádu zaměřenou na údržbu bílé stráně pod Lipskou horou, na níž se vyskytují ohrožené a chráněné druhy rostlin. Tým Bořena se spolu s dobrovolníky věnoval kosení a vyhrabávání staré trávy a odstraňování náletových dřevin, aby nedocházelo k jejich dalšímu šíření. „Bez  každoroční péče o tuto stráň by došlo k vytlačení ohrožených rostlinných druhů, jakými jsou například hvězdnice chlumní nebo plamének přímý a tím by se ztratila její přírodní hodnota,“ vysvětluje účel brigády vedoucí Týmu Bořena Mgr. František Kraus.

Brigáda byla úspěšná především díky dobrovolníkům, kteří s údržbou přijeli pomoci. Jedním  z nich byl i Daniel Sajdl z Teplic. „Rád navštěvuji oblast Českého středohoří, a tak jsem využil možnosti přímo se zapojit do péče o ní a pomoci při zachování ohrožených druhů rostlin na tomto území,“ uvedl Daniel Sajdl.

„Jsem rád, že se nám povedlo uvést lokalitu do vhodného stavu pro život vzácných rostlin a umožnit jim případně další rozšiřování“ zhodnotil výsledek brigády Mgr. František Kraus.
Bílá stráň pod Lipskou horou je jednou z lokalit v Českém středohoří, na kterou Tým Bořena v minulosti přestěhoval ohrožené druhy rostlin z prostoru současné Radovesické výsypky na Bílinsku a kterou má v dlouhodobém pronájmu.

Tým Bořena založili již v roce 1979 studenti bílinského gymnázia. Od roku 1985 se zaměřil na stěhování ohrožených druhů rostlin z předpolí Radovesické výsypky. "Samotnému zasypání údolí se tehdy již nedalo zabránit, a tak přestěhování rostlin bylo jedinou možností, jak zachránit alespoň část cenné přírody Českého středohoří," vzpomíná jeden ze zakladatelů Týmu Bořena a současný předseda Arniky RNDr. Jindřich Petrlík (1).

Poznámky:

(1)   Ze tří různých typů lokalit se v letech 1985 - 1994 podařilo přestěhovat devět druhů rostlin. Osm z nich se ve svých nových domovech zabydlelo. Z bývalého chráněného naleziště Bělák byly na nové lokality přesazeny len žlutý (Linum flavum), hvězdnice chlumní (Aster amellus), sasanka lesní (Anemone sylvestris), hadí mord španělský (Scorzonera hispanica), plamének přímý (Clematis recta) a bělozářka větevnatá (Anthericum ramosum). Od Lukovského potoka k potoku Mukovskému se dostaly bledule jarní (Leucojum vernum) a ladoňka dvoulistá (Scilla bifolia). Díky této záchranné akci se například podařilo zachovat západní hranici rozšíření vzácného lnu žlutého v Čechách. Více informací viz: http://borena.arnika.org.

Tisková zpráva sdružení Arnika - Tým Bořen

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů