Čtvrtek, 25. dubna 2024

PYLOVÉ ZPRAVODAJSTVÍ

PYLOVÉ ZPRAVODAJSTVÍ

Dominantní alergeny: ambrózie, pelyněk, plísně, merlíkovité, kopřiva.

V uplynulém týdnu se v ovzduší objevovalo spíše menší množství pylových alergenů. Sezona pelyňku již doznívala, tento alergen mohl vyvolávat potíže jen u silně přecitlivělých osob. Přibylo pylu silně agresivní ambrózie. Množství pylu merlíkovitých a slabě alergizující kopřivy se drželo na přibližně stejné úrovni. Relativně hojné byly stále spóry vzdušných plísní.

Pro nejbližší období bude nejvýznamnějším pylovým alergenem ambrózie, vyšší koncentraci tohoto alergenu očekáváme zvláště při jihovýchodním směru větru. Pelyněk může vyvolávat potíže u silně přecitlivělých osob až do poloviny září, jeho sezona již ale pozvolna končí.

Ostatní pylové alergeny, především merlíkovité, jitrocel a šťovík, se mohou podílet na alergických potížích spíše lokálně. Hojné budou i nadále spóry plísní, především Cladosporium a Alternaria. Celkově letošní pylová sezona postupně doznívá.

Zdroj: www.pylovasluzba.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů