Pátek, 19. dubna 2024

Za sběr chráněných hub pokuta i vězení

Za sběr chráněných hub pokuta i vězení
Houbaři se v těchto dnech těší z bohatých úlovků. Pokud by se jim však do košíků připletl i exemplář chráněného druhu, měli by dostat pokutu až deset tisíc korun.
Kvůli novele přestupkového zákona České inspekci životního prostředí (ČIŽP) chybějí formuláře, bez kterých nemůže drobnější přestupky pokutovat.
V případě, že houbař nasbírá více než padesát kriticky ohrožených hub, vystaví se tvrdšímu postihu - až ročnímu vězení.
V České republice je přitom chráněno na pět set druhů hub, kriticky ohrožených je 27. Patří mezi ně například hřib královský. Právu to sdělila mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová.
Seznam chráněných hub se odborníci chystají co nejdříve rozšířit. Hub podle nich celkově ubývá. Pod ochranu chtějí do budoucna zařadit třeba hřib bronzový, kozák dubový, lysohlávku českou a ryzec honosný.
Podle přírodovědců z Masarykovy univerzity v Brně ubývá oblíbených jedlých hub - lišek, hřibů, čirůvek. Ohrozit je může kromě změn klimatu, výkyvů počasí a znečistění přírody i příliš aktivní letní houbaření, protože lidé ničí podhoubí a vysbírají všechny plodnice, takže se houby nemohou rozmnožovat.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů