Čtvrtek, 25. dubna 2024

Projekt má chránit lužní lesy na soutoku

Projekt má chránit lužní lesy na soutoku
Rok od roku se chce k soutoku Dyje s Moravou podívat více turistů. Lesníci a ochránci přírody by proto chtěli jejich pohyb v nejkrásnější oblasti lužních lesů regulovat. Podle nich škodí živelná turistika především zvěři. S jejich projektem šetrné turistiky ale nesouhlasí Břeclavští.

Břeclav - Když včera zástupci Biosférické rezervace Dolní Morava představovali v Břeclavi projekt šetrné turistiky, argumentovali tím, že nechtějí stavět v lese ploty ani zákazové značky. Navrhují směrovat turistický ruch do oblasti Pohanska a zájemcům o poznání přírody u soutoku Dyje s Moravou nabídnout skupinové procházky s průvodci.
" Mnozí k soutoku netrefí. Hledají cestu oborou, bloumají po lese a ruší zvěř," vysvětloval Pavel Grégr z Regionální rozvojové agentury Jihomoravského kraje, která se na projektu také podílela.
Zástupcům města Břeclavi ale připadá projekt šetrné turistiky příliš omezující. Znamenalo by to prý vyhánění turistů z lužního lesa. " To není rozvoj šetrné turistiky, naopak to turistiku v lužním lese zlikviduje. Jsem pověřen vedením města prohlásit, že se od tohoto projektu distancujeme," uvedl na včerejším semináři vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.
Břeclavským se nelíbí, že navržené postupy počítají s vytvořením takzvané klidové zóny na jihu celé oblasti lužního lesa pod Břeclaví a Lanžhotem. Měla by být co nejméně navštěvovaná turisty. Ti mají směřovat hlavně do severní části, do oblasti Pohanska. Naopak v jižní části má být pohyb turistů regulován, například formou poznávacích skupinových výletů. Cyklisté by měli k soutoku řek jezdit hlavně po hrázi Moravy.
Místní jsou ale zvyklí na cestu přes les a nevidí důvod, proč by tak neměli jezdit dále. " Většina lidí si na soutok jede odpočinout a ne dělat nepořádek a plašit zvěř. Ty, kteří se chovají nešetrně už teď, žádná omezení nezastaví," řekl Martin Semerád ze Žabčic, který Pohansko a lužní les u soutoku pravidelně navštěvuje.
Navíc cesta po hrázi připadá Břeclavským nesmyslná. " Turistům tvrdíme, že jim ukážeme lužní lesy, a oni uvidí jen regulovaný tok a oplocení obory," namítl Vyhnálek. Oblast kolem Pohanska zase podle něj bude působit jako zábavní park. " Je to nepochopení pojmu šetrná turistika," dodal.
Ředitel biosferické rezervace Jan Vybíral takové ostré soudy odmítá. " Nabízíme rozvoj turistiky v souladu s přírodou. Projekt počítá i s rozvojem turistiky ve městech. Například Lanžhot s námi aktivně spolupracuje. Břeclavští ale stále stojí stranou, a pak přijde takové náhlé odsouzení," kroutil Vybíral hlavou.

LENKA SMYČKOVÁ
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů