Čtvrtek, 28. března 2024

Zbavit se vos či sršní pomohou deratizéři

Zbavit se vos či sršní pomohou deratizéři
Vosy, sršni, ale i včely nyní zaměstnávají hasiče a deratizéry. Bodavý hmyz obtěžuje lidi v zaměstnání i doma, a tak o žihadla není nouze.

Českokrumlovsko - Sršáni se například zabydleli ve štítu chaty na soutoku Malše s Černou. "Skulinou pod střechou se protahují dovnitř, potvory. Když za tmy rozsvítíme na verandě, nalétává za chvíli na světlo osm deset sršání. Narážejí nám i do oken, takže vždycky říkám, hele, sršáni jdou na televizi," líčila obyvatelka chaty Hedvika Zemanová. "Prý jsou ale chránění, tak nevím, co s nimi máme dělat. Asi nám nezbyde, než se s nimi v příštím roce kamarádit dál," dodala.
"Na hmyz nás teď lidé volají pořád," řekl včera Martin Kučera z krumlovské deratizační služby. "Sršáň je chráněná, ale když se usídlí v lidském příbytku, nedá se nimi dělat nic jiného, než je zlikvidovat. I když to ochránci přírody nevidí rádi," dodal.
Obtížnému hmyzu často čelí lidé i v zaměstnání. Například barmanům na venkovních terasách se při míchání nápojů neustále pod ruce pletou vosy. "Dělám tu už tři roky. Celou dobu nic, až v posledním týdnu mě bodly hned dvakrát," řekl Vladimír Kunt na zámeckém nádvoří v Č. Krumlově.
V případech, kdy obtížný hmyz ohrožuje lidi na veřejných místech nebo u jejich obydlí, pomůže deratizační služba nebo hasiči. Například v tomto týdnu vyjížděli hasiči odstraňovat hnízda obtížného hmyzu v Holubově, Mříči nebo na Pasíčkách v Křemži.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů