Pátek, 19. dubna 2024

České středohoří turistu okouzlí

České středohoří turistu okouzlí
Poznávejte s námi zajímavá místa Česka

Po Čechách na kole i pěšky

Labské údolí

Zákruty řeky Labe na jih od Ústí patří k nejkrásnějším oblastem Česka. Prolnutí přírody a rekreační zástavby jako by patřilo spíše na divoké Slovensko.

Buková hora

Ve výši 662 metrů nad mořem se nad zákrutami Labe tyčí jeden z nejsilnějších televizních a rozhlasových vysílačů v ČR, už druhý na tomto místě.

Lovoš

Národní přírodní rezervace na čedičovém vrchu Lovoš je útočištěm mnoha chráněných druhů živočichů. Při deseti zastávkách zdejší naučné stezky lze projít několik vegetačních forem včetně suťového lesa, stepi a teplomilné doubravy.

Zubrnice

V kopcovité krajině nad Velkým Březnem se nachází skanzen lidové architektury, kde vedle sebe stojí stavby roubené, hrázděné i zděné. Některé objekty jsou přístupné. Sídlí zde expozice nyní bohužel neprovozní muzejní dráhy z Velkého Března do Úštěku.

Milešovka

S 837 metry nejvyšší hora Středohoří má pověst největrnějšího místa v Česku, bezvětří tu panuje jen 8 dní v roce. I proto je zde již 102 let umístěna meteorologická observatoř. Kromě toho nabízí Milešovka nádherný výhled, při dobrém počasí je odsud vidět desítky kilometrů daleko.

Ploskovice

Původně se jednalo o menší barokní zámek z počátku 18. století, který se v polovině 19. století stal soukromou rezidencí penzionovaného císaře Ferdinanda V. Habsburského, posledního korunovaného českého krále.

Dálnice D8 ve hvězdách

Dálnici D8 z Prahy na severozápad se obvykle říká "teplická", ale ve skutečnosti končí v Lovosicích. Její pokračování přes CHKO České středohoří je stále ve hvězdách. Úsek o délce 24 kilometrů má být zprovozněn do roku 2009, ale za vysokou cenu. "Výstavbu prosadila vláda za cenu drastického poškození jedinečné krajiny," tvrdí hnutí Duha.

Zubrnická muzejní dráha

Malebným údolím východního Středohoří kdysi supěly vlaky na lokálce Velké BřeznoZubrnice-Úštěk/Verneřice. Když byl v roce 1978 provoz zastaven, nedalo to spát celé řádce nadšenců, a jakmile to změna společenských poměrů umožnila, začali se snažit o obnovu.
Za deset let bez provozu zmizely všechny kolejnice vyjma úseku Zubrnice-Velké Březno, a právě na tomto zbylém kousku byl po nezbytných úpravách zahájen roku 1993 muzejní provoz. Nad ním se ale po deseti letech pozvolné obnovy tratě i okolí začala stahovat těžká mračna.
Trať totiž sice patří na seznam kulturních památek ČR, ale nesmí se na ní provozovat veřejná doprava, a tak populární jízdy motorovými vozy de facto ustaly. Spolek vyvíjí k nápravě stavu značnou aktivitu, ale zatím bezvýsledně, a tak zůstává v provozu jen železniční muzeum v samotných Zubrnicích.

Středohořím i koňmo

Zdolávání kopců v sedle cyklistickém je dnes naprostou samozřejmostí, ale což takhle zkusit sedlo koňské? Východním středohořím vede Polabská koňská stezka, která nabízí výborné zázemí s několika stájemi. Koně si lze pronajmout nejen na krátkou vyjížďku. Kompletně zajištěný třídenní čundr přijde třeba na Ekofarmě Babiny na 4500 korun.

Kde se najíst a občerstvit

Radniční sklípek Mírové náměstí 43/21 Litoměřice Telefon: 416 731 142 www.radnicni-sklipek.cz Vinárna Žernoseky Velké Žernoseky 38 Telefon: 416 747 241 Hospoda Konírna Zubrnice-Týniště 3 hospodakonirna.wz.cz Telefon: 721 100 360
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů