Pátek, 29. března 2024

Televizního lovce krokodýlů zabil rejnok

Televizního lovce krokodýlů zabil rejnok
Šokující, bizarní a velmi nepravděpodobná. Těmito slovy označují příznivci Stevea Irwina včerejší tragickou smrt tohoto známého australského dokumentaristy.
Ve svých televizních seriálech si hrál s obřími krokodýly, bral do rukou hady a tulil se k ještěrům. Zpráva o tom, že jej při potápění probodl rejnok, proto působí téměř neuvěřitelně. Holedbal se tím, že prý mu za celý život neublížilo jediné zvíře kromě papouška.
Irwin právě pracoval na dalším filmu, který měl být o fauně Velkého bariérového útesu u severovýchodního pobřeží Austrálie nedaleko města Port Douglas. Rejnoci se v tamních vodách běžně vyskytují, útok této ryby na člověka je však naprosto výjimečnou událostí.
Steve Irwin se proslavil ojedinělým přístupem k natáčení filmů o přírodě. V 90. letech se stal celosvětovou televizní hvězdou díky práci pro kabelovou televizi Animal Planet. Dokumentární seriál Lovec krokodýlů, jehož první epizodu natočil se svou ženou Terri během líbánek, mohli vidět diváci ve více než 120 zemích.
Velmi populárním se Irwin stal ve Spojených státech, částečně možná i díky předchozímu americkému úspěchu filmu Krokodýl Dundee, inspirovanému životními osudy jiného "bushmana" Rodneyho Ansella.
Pro své fanoušky byl Irwin "tím chlápkem, co si sedá vedle krokodýlů a krmí je holou rukou". Kromě šílené odvahy si ho diváci oblíbili i kvůli jeho způsobu mluvy a prezentace. Silný australský přízvuk, khaki šortky a nelíčené nadšení, které v něm vyvolával bezprostřední kontakt s nebezpečnými zvířaty, byly v ostrém kontrastu s poněkud koženými promluvami vědeckých kapacit v jiných pořadech o přírodě.
Steve Irwin však zdaleka nebyl jen televizní tváří. Ač rodák z velkoměsta Melbourne, už jako malé dítě se přestěhoval s otcem a matkou do svazového státu Queensland, kde jeho rodiče vedli malý přírodní park.
Steve Irwin doslova vyrůstal mezi zvířaty, svého prvního krokodýla prý chytil v devíti letech. V roce 1991 se ujal řízení parku a přejmenoval jej na "Australskou zoo".
Navzdory své popularitě, nebo možná kvůli ní, se Irwin nevyhnul kontroverzím. Před dvěma lety vyvolaly pobouření záběry, na kterých ve své zoo krmil jednou rukou krokodýla, přičemž na druhé ruce držel svého tehdy měsíčního syna.
Podle častých názorů Irwin hazardoval s životem dítěte a v tisku mu to vyneslo srovnání s nechvalně proslulým počínáním zpěváka Michaela Jacksona, kterému téměř vypadl syn z balkónu berlínského hotelu.
Další rozruch způsobilo v roce 2004 obvinění ochránců přírody, podle kterých Steve Irwin ve snaze dostat se co nejblíže ke zvířatům narušoval při natáčení v Antarktidě životní prostředí velryb, lachtanů a tučňáků. Došlo i na oficiální vyšetřování, Irwin ale nakonec nebyl obviněn.
Irwinův seriál Lovec krokodýlů celkem vidělo na 200 miliónů lidí, desetkrát více, než je obyvatel Austrálie.
Mínění mnohých zřejmě vystihl jeden z účastníků internetové diskuse na stránkách BBC: "Zemřel, když dělal to, co měl nejradši. Vždycky jsem si říkal, jestli nezajde moc daleko a nezakousne ho krokodýl, je ale smutné, že takovýhle chlapík odešel. Aspoň ale odešel na vrcholu."
Ve své zemi byl Irwin celebritou prvního řádu a se svými kondolencemi přispěchali po jeho náhlé smrti i nejvyšší představitelé státu, včetně ministerského předsedy Johna Howarda, podle něhož Austrálie utrpěla obrovskou ztrátu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů