Pátek, 29. března 2024

Silně ohrožené žáby cestovaly do tůněk

Pozorný houbař zachránil vzácný druh
Silně ohrožené žáby cestovaly do tůněk

 Povolení k odchytu přišlo včas. Jakmile se ochladí, žáby i čolci se zazimují, a to by znamenalo jejich zánik.


Písek - Vzpomínáte na scénu z filmu Na samotě u lesa, ve které Ladislav Smoljak předvádí hostům, jak v jeho rybníčku netradičně kuňkají žáby?


"V té scéně předváděl přesně ten zvuk, který vydává kuňka obecná, nebo kuňka ohnivá. Je to druh v jižních Čechách celkem slušně rozšířený, ale v rámci republiky patří mezi silně ozhrožené," řekl zoolog Prácheňského muzea Karel Pecl.


Ten včera organizoval odchyt těchto žabiček spolu s čolky a dalšími živočichy z lokality rekultivované skládky stavebního materiálu na Hradišti a jejich odvoz do tůněk u slepého ramene řeky Blanice u Putimi.


Objev žabiček, který v lokalitě učinil náhodný houbař, vyvolal jednání s pracovníky Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, kteří musejí odchyt a převoz povolit. Stavební firma Kočí, která skládku rekultivuje, podala žádost, ta byla ve velmi krátké době vyřízena a pak už nic nebránilo vlastní záchranné akci.


"Rychlost vyřízení byla velmi důležitá. Jakmile se totiž ochladí, žáby, čolci i ostatní živočichové se schovají na zimu do země a další návoz zeminy by je odsoudil k zániku," uvedl zoolog Pecl.
Ten jako náhradní lokalitu zvolil tůňky proto, že tu nejsou ryby. Ty kuňku ohnivou sice nežerou, protože je jedovatá, ale ostatní převezení živočichové by se staly jejich potravou.


Včera tedy asi deset chytačů zahájilo odlov. Kromě zoologa přijela pomoci dvě děvčata studující ekologii na zemědělské škole, několik lidí poslala firma Kočí a vše dozorovali pracovníci odboru životního prostředí městského úřadu.


Včerejší akce zachránila asi šedesát žabiček a stejný počet čolků. Odchytu v lokalitě se Karel Pecl věnuje ještě dnes, aby ztráty byly opravdu minimální.

 Zdroj: Písecký deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů