Pátek, 29. března 2024

Za uříznutý zobák Volavky rybářské společnosti vyplácejí pět set korun

Za uříznutý zobák Volavky rybářské společnosti vyplácejí pět set korun

 Nové Veselí - Hrůzný pohled se naskytl pracovníkům Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. U Veselského rybníka nalezli pět zastřelených volavek popelavých v pokročilém stádiu rozkladu a s uřezanými zobáky. " Ptáci leželi na hromadě a všude kolem se válely náboje z brokovnice," popsal místo otřesného nálezu zoolog Petr Mückstein. Přestože tento druh nepatří k ohroženým, vztahuje se na něj zákaz lovení v rámci obecné ochrany ptactva.

Pět set korun za zobák

Volavky popelavé, které se živí malými rybkami, nemají v oblibě rybářské společnosti. Za uříznutý zobák vyplácí pytlákům pět set korun. " Za zobák kormorána nabízejí i tisícovku," tvrdí zoolog. Veselský rybník patří Kinskému rybářství. " Nebudu se k tomu vyjadřovat, nemám důvod. Není to náš problém," reagoval ředitel rybářství Petr Kulhánek. Pachatelé zřejmě vyváží uřezané zobáky za hranice žďárského regionu. " Pytláci prodávají zobáky zastřelených volavek i v jižních Čechách. Rybářské společnosti totiž nezjišťují, odkud ptáci pochází. Pro člověka je to tedy nejen sport, ale především dobrý výdělek," uvedl pracovník Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jaromír Čejka.

Až dva roky vězení

Případ pěti zastřelených a zmrzačených volavek popelavých byl předán policii České republiky. Ta ho posuzuje jako trestný čin pytláctví. " Pachateli hrozí až dva roky odnětí svobody, peněžitý trest, jehož výši stanoví soud a pozastavení činnosti," informoval Václav Kučera, mluvčí policie ve Žďáře nad Sázavou. Střelec napáchal škodu za osm tisíc korun. Volavky loví pouze malé ryby, které měří maximálně dvanáct až patnáct centimetrů. Loví spíše v mělčích vodách, kde je dobrá průhlednost. Nejsou ale takovým predátorem, jak je jim přisuzováno," podotkl Jaromír Čejka.

Foto. Pět zastřelených volavek popelavých s uřezanými zobáky objevili pracovníci Správy CHKO Žďárské vrchy u Veselského rybníka.

Foto archiv Správa CHKO a Adolf Goebel

LUCIE KUBÍKOVÁ

 Zdroj: Vysočina

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů