Pátek, 29. března 2024

Cyklisté porušují zákaz

Cyklisté porušují zákaz
CYKLOBUSY DO ORLICKÝCH HOR Cyklobusy sice snižují počet automobilů v horách, větší příliv cyklistů však přináší množství problémů pro přírodu. Neukáznění jezdci míří i mimo značené cesty nebo do nejcennější rezervace.

Deštné v Orlických horách - Je to nejcennější přírodní území v Orlických horách, ale cyklisté jako by ani značku zákazu vjezdu do Bukačky neviděli. Během jediné hodiny v prosluněném sobotním dopoledni se tudy prožene aspoň padesát jezdců. Do národní přírodní rezervace se přitom smí jen pěšky. Podle ekologů je to totiž pravá klenotnice vzácných a ohrožených druhů rostlin. "Kdo jede první, ten platí pokuty!" křičí cyklistka ze skupinky osmi jezdců, kteří zrovna vyrazili od Masarykovy chaty a právě minuli zákazovou značku na rezavém sloupku u vjezdu do Bukačky.

Strážci nic nezmohou

Sami strážci přírody potvrzují, že s cyklisty nic nezmohou. "Ani si nepřejte slyšet ty nadávky od cyklistů, když jsem je upozorňoval na zákaz vjezdu. Stejně jedou dál," popisuje své zkušenosti botanik chráněné krajinné oblasti Orlické hory Josef Kučera. Někteří z cyklistů jsou ohleduplní a dokonce poděkují, když se jim pěší turista uhne z cesty. Jiní jen lámou kilometry. Hřebenová cesta láká všechny, protože je pohodlná.
Cyklotrasa přitom Bukačkou nevede, cyklisty odklání značená trasa pod Masarykovou chatou směrem na Šerlišský mlýn. Při vjezdu do lesa na Šerlichu směrem na Bukačku je navíc zákaz vjezdu všem vozidlům. "Cyklisté značku nerespektují. Správa chráněné krajinné oblasti s vlastníky lesa opravila poničenou cestu na Bukačku, ale poškozuje ji nadměrný provoz kol. Dochází i ke střetu cyklistů s pěšími turisty," říká vedoucí správy Jan Mocek.
Podle místních lidí je zákaz průjezdu Bukačkou zbytečný. "Vždyť tam vede cesta a naprostá většina lidí tamtudy bez nějakých následků pro přírodu projede, asi se ale najde pár jednotlivců, kteří jezdí mimo cesty. Já nejsem pro zákazy, podle mě je lepší ukázat lidem toto unikátní prostředí a vysvětlovat, že přírodu by měli chránit," míní senátorka Václava Domšová z Deštného v Orlických horách.

Bukačka je národní přírodní rezervací

Území Bukačky asi kilometr vzdálené od Masarykovy chaty na Šerlichu vyhlásili za národní přírodní rezervaci už v roce 1957. Na rozloze 50,7 hektarů v nadmořské výšce od 910 do 1025 metrů se rozkládají lesní porosty a podmáčené louky se vzácnou květenou a hmyzem.
Zdejší lesy jsou pozoruhodné tím, že jde o zbytek původního pralesa Orlických hor, ten zahrnuje asi deset hektarů. V přirozeném porostu smíšené bukosmrčiny rostou také kleny a jeřáby. Tuto rezervaci stejně jako ostatní lesní porosty v Orlických horách ničí imise, vítr a kůrovec, přirozenou obnovu lesa ztěžuje drsné klima i vysoké stavy spárkaté zvěře.
Bukačku také nazývají "botanickou zahradou" Orlických hor, a to pro zdejší druhovou pestrost. Odborníci zde nalezli 294 druhů vyšších rostlin, z toho 23 chráněných. Roste tu například bledule jarní, prha arnika, oměj šalamounek, prstnatec májový, rosnatka okrouhlolistá a další.

***

"Bukačku poškozuje nadměrný provoz kol. Dochází i ke střetu cyklistů s pěšími turisty." Jan Mocek, ved. Správy CHKO Orlické hory
Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů