Pátek, 19. dubna 2024

Český ráj - rajské území plné romantiky

Český ráj - rajské území plné romantiky
Nejstarší chráněná krajinná oblast na území České republiky láká čím dál více návštěvníků, kteří chtějí na vlastní oči uvidět nádherné přírodní scenérie. Mnohdy se tak stává, že až při samotných toulkách Českým rájem zjišťují, v čem spočívá jeho neopakovatelné kouzlo.

Zvídavějšímu turistovi napoví již vznik samotného pojmenování této malebné krajiny při horním toku řeky Cidliny a při řece Jizeře, jejímž kaňonem dnes vede oblíbená turistická Riegrova stezka. V 19. století totiž dnešní oblast Českého ráje velmi okouzlila hosty lázní Sedmihorky, kteří zde začali podnikat dlouhé výlety do širokého okolí. V krajině pískovcových skalních měst, borových lesů, rybníků, hlubokých údolí a půvabné architektury se cítili jako v ráji, a tak ji zcela zákonitě nazvali Českým rájem. Tento název se během následujících desetiletí natolik vžil, že se v roce 1955 stal i oficiálním pojmenováním naší první chráněné krajinné oblasti.

Ráj v srdci Evropy

Rozsáhlé území chráněné krajinné oblasti Český ráj dnes zasahuje do tří krajů - Středočeského, Libereckého a Královéhradeckého. Pomyslnými branami do ráje se tak stala města Mnichovo Hradiště, Železný Brod, Semily, Lomnice nad Popelkou, Jičín a Sobotka. Romantická krajina, rozprostírající se takřka v samém srdci Evropy, nabízí nejen obrovské přírodní bohatství, ale také bezpočet historických památek. Úchvatné scenerie vytvářejí v Českém ráji především obrysy skalních měst, jež se právem řadí k evropským i světovým unikátům. I ti největší světoběžníci se zde klaní nad uměním matky přírody, která tu vyčarovala deset různorodých pískovcových skalních měst, mezi něž postavila ještě několik vysokých sopečných komínů a dalších útvarů z vyvřelých hornin. Ať už navštíví Hruboskalsko, Klokočské a Betlémské skály, Drábovnu, Prachovské skály, Kalich - Chléviště, Borecké skály, Sokol, Příhrazské skály, Vranovský hřeben nebo Suché skály, všude je čeká velké množství jeskyní, skalních bran, převisů, výklenků nebo oken těch nejroztodivnějších tvarů. To dokáží ocenit především horolezci, kteří sem jezdí snad odnepaměti. Nikoho proto nepřekvapí, že právě Český ráj je považován za kolébku českého horolezectví. Romantickou krajinu Českého ráje si jeho návštěvníci opravdu vychutnají z míst dalekých rozhledů. Nejprve je sice čekají namáhavější výstupy, ale odměny skutečně stojí za to. Z vrcholů Hlavatice, Kozákova, Kopaniny, Čeřovky, Měděnce, Mužského, Tábora nebo Zlína se jim naskytne pohled, na jaký hned tak nezapomenou. Hluboká, kaňonovitá údolí lemovaná pískovcovými skalami rozličných tvarů, panoramata do výšky čnících kopců doplněná přilehlými náhorními plošinami, klidné hladiny rybníků a husté porosty lesů přerušované rozlehlými loukami skutečně berou dech. A tak až posléze začnou vnímat i půvabné stavby hradů, zámků či lidových stavení, které celou tu krásu ještě více umocňují. Ne náhodou se právě v Českém ráji nachází i největší seskupení skalních hradů a hrádků u nás. K nejznámějším z nich patří bezesporu Frýdštejn, Valečov, Drábské světničky nebo Trosky, které se dokonce staly všeobecným symbolem celé chráněné krajinné oblasti.

Středočeské poklady

Přestože byla středočeská oblast Českého ráje až donedávna turisty poněkud opomíjena, okouzlí je stejně jako věhlasné Prachovské skály. Příhrazské skály se vypínají nedaleko města Mnichovo Hradiště. Skalní bloky i zde oddělují úzké soutěsky, díky nimž pískovce působí nesmírně dramatickým dojmem. Nejbizarnějším pískovcovým útvarem Příhrazských skal je bezesporu Kobylí hlava, která vyniká i svou výškou. Celé oblasti však dominuje čedičový vrch Mužský, čnící do výše 463 metrů nad mořem. Vystoupat na něj se ale vyplatí hned ze dvou důvodů.
Prvním je úžasná vyhlídka do širokého okolí, druhým návštěva pozůstatků skalní pevnosti Drábské světničky, která byla vybudována již ve 13. století. Jen pár kilometrů od tohoto pozoruhodného systému skalních místnůstek se nachází půvabná zřícenina skalního hradu Valečov s dnes již zaniklou skalní vsí. Hrad se tyčí na okraji obce Boseň, kde na návštěvníky čeká ještě jeden skvost, tentokrát přírodní - třísetletá lípa.
Dalším přírodním unikátem je rybník Žabakor, největší vodní nádrž v chráněné krajinné oblasti Český ráj, jež je také významným ptačím hnízdištěm. Celou oblast Příhrazských skal pak zdobí jako rozsypané perly roubené lidové stavby.

Rajské šperky

K Českému ráji neodmyslitelně patří i drahé kameny a nádherné šperky. Některé útvary z vyvřelých hornin, z nichž nejznámější je vrch Kozákov, prosluly jako významná naleziště achátů, jaspisů, ametystů, chalcedonů a jiných polodrahokamů. Při troše štěstí si návštěvníci Českého ráje mohou přivézt suvenýr, jenž jim bude nejeden znalec závidět. Tím ostatně může být i unikátní granátový šperk, jenž se v turnovské oblasti vyrábí už několik staletí.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů