Pátek, 19. dubna 2024

Proč datlové netrpí bolestmi hlavy?

Proč datlové netrpí bolestmi hlavy?

Boston - Proč datlové netrpí bolestmi hlavy? Proč chrobáci před sebou válí kuličku z tohoto a nikoli tamtoho hnoje? Tak právě na takové otázky hledali ve svých výzkumech odpověď vědci, kteří ve čtvrtek získali žertovné nobelovky - ceny Ig Nobel. Ocenění, o němž agentura AP napsala, že neví, jestli je možné ho označit za vážené či spíš znevažující, ale ve čtvrtek získala i řada dalších vědeckých perliček. Například za biologii si cenu odnesli Bart Knols a Ruurd de Jong, kteří ukázali, že samičky komárů přenášejících malárii přitahuje stejně vůně jistého druhu sýra jako pach lidských chodidel.

Mezi matematiky zvítězili Nic Svenson a Peirs Barnes. Vypočítali totiž, kolik fotografií je třeba pořídit, aby se člověk ujistil, že nikdo na snímku nebude mít zavřené oči.

Ceny Ig Nobel se každoročně udělují na Harvardově univerzitě. Adepty vybírá časopis Annals of Improbable Research (Anály nepravděpodobného výzkumu) za podivné, nezvyklé a někdy i bezcenné vědecké studie.

Mezi držiteli letošních titulů je také lékař Francis Fesmire za odbornou studii o léčbě škytavky či dvojice vědců, kteří se zabývali tím, nakolik jsou chrobáci vybíraví ohledně toho, jakou kuličku trusu ještě tlačit budou a jakou nikoli.

Udělování cen Ig Nobel začalo v roce 1991 jako malá žertovná zábava. Letos si nicméně pro ocenění přijeli lidé dokonce z Austrálie, Kuvajtu či Francie.

http://bleskove.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů