Pátek, 19. dubna 2024

Rekvalifikanti mění postupně prales v park

Rekvalifikanti mění postupně prales v park

Projekt jihlavské charity mění děti ulice v zahradníky, malíře, truhláře a údržbáře

Další nový kus pomyslného kabátu dostává v současných dnech městský park v Heleníně.
O jeho postupné zkrášlování a úpravu se starají již od prázdnin účastníci rekvalifikačních kurzů projektu Park in park, který na jaře spustila za peníze Evropské unie jihlavská charita. Díky němu by ve dvou kolech kurzů (druhé zahájí na jaře příštího roku) mohlo přibýt několik desítek zahradníků, malířůnatěračů, truhlářů a údržbářů.
„Botanickou zahradu nečekejte,“ říká manažer projektu Vítězslav Schrek. „Našim zahradnicím dalo spoustu práce nejdříve zarostlý park vůbec vyčistit od křoví a náletů, což samo o sobě ještě nedělá park parkem, ale bez toho to nejde. Přesto ale došlo v posledních dnech i na viditelnější výsledky. Naši truhláři vyrábějí do parku nové lavičky, které malíři natírají a údržbáři instalují. Došlo i na opravu dětského kolotoče, který byl původně v troskách a dneska může zase sloužit místním dětem. Je to velká plocha, na které se naši klienti teprve učí, ale pevně věřím, že minimálně místní obyvatelé naši snahu ocení,“ dodal.
Změnu tváře helenínského lesoparku vnímá pozitivně i vedoucí úseku zeleně Správy městských lesů Jihlava Karel Sochor. „Teď se ale zahradnice věnovaly chvíli i jiné činnosti - učily se vázání suchých kytic při výrobě dušičkových vazeb. Mohu říci, že za tu relativně krátkou dobu, co se řemeslu učí, už leccos dokážou,“ popsal.
Na projektu, který se věnuje vzdělávání mladých lidí bez zaměstnání a kvalifikace, se vedle Úřadu práce v Jihlavě podílí i další z partnerů Správa městských lesů. Díky této organizaci a její podpoře se hlavně účastníci z řad zahradníků a zahradnic mohou přímo v terénu i v provozu naučit vše, co je ke zvládnutí tohoto oboru nutné. V příštích dnech se budou například pod dohledem zkušených pracovnic Správy městských lesů učit vazbě sušených květin a věnců,“ upozornil manažer projektu.

Projekt je úspěšný

Dvouletá aktivita jihlavské charity se zaměřila na mladé lidi ve věku 16 až 26 let, ohrožené sociální exkluzí. Zdaleka nejde jen o Romy - dospělých lidí se základním vzděláním, bez kvalifikace a s problematickým rodinným prostředím je dost i mezi bílou majoritou. Charita je vyhledává jak prostřednictvím úřadu práce, tak mezi klienty svých pracovišť zaměřených na dotčenou skupinu.
„V těchto dnech končí první kolo kurzů, jejich absolventi však v projektu pokračují. Nyní je po praktických a písemných zkouškách čekají zkoušky závěrečné. Pak přijdou na řadu základy obsluhy počítače a nakonec fáze integrace. Doba, v níž se budeme společně snažit najít těmto lidem zaměstnání,“ vysvětlil Vítězslav Schrek. Zatím, jak poznamenal, považuje za velký úspěch, že z 36 mladých lidí, kteří do kurzů nastoupili, vydrželo do závěrečných zkoušek 24, tedy plné dvě třetiny, ačkoli neexistuje zákon, který by jim to přikazoval.
Praxi druhého kola by charita opět ráda nasměrovala do lesoparku v Heleníně. Návrat jeho kultivované tváře ostatně uvítají nejen starousedlíci, ale i lidé ze sousední lokality, v níž nyní vyrůstají desítky zbrusu nových atriových domků.


Jana Pechová

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů