Pátek, 19. dubna 2024

Na Kalahari stojí za to se vracet

Na Kalahari stojí za to se vracet
Severní Kapsko je jednou z největších, ale nejméně osídlených i navštěvovaných oblastí Jihoafrické republiky. V poušti Kalahari, tam, kde životodárná řeka Kuruman kopíruje severní hranici s Botswanou, mají v písku porostlém suchými travinami, keři i vzrostlými stromy svůj domov surikaty.

Tato roztomilá bystrá zvířátka uchvacují svým vzhledem i chováním přírodovědce z celého světa. Pod vedením profesora Tima Cluttona- Brocka z univerzity v Cambridgi se na Kalahari provádí od února 1993 rozsáhlý výzkum surikat - Kalahari Meerkat Project (KMP). Prvotním úkolem projektu je zkoumat evoluční příčiny a ekologické důsledky kooperujícího chování savců. Druhořadým pak stanovení faktorů ovlivňujících rozmnožování mezi samci a samicemi a stanovení fyziologických mechanismů kontrolované reprodukce. Tým zoologů se v roce 1998 přestěhoval ze severněji položeného Národního parku Gemsbok do rezervace Kuruman River na farmy Rus en Vrede a Gannavlakte. Z těchto základen každé ráno vyráží parta deseti až patnácti studentů a dobrovolníků do terénu pozorovat a vážit členy čtrnácti surikatích skupin. Pro další počítačové zpracování je zajímají údaje o počtu jedinců ve skupině, nově narozených mláďatech, o příbuzenských vztazích, příslušnosti ke skupině; zkoumají poznávací tělesné znaky, místo výskytu, úlovky a predátory ohrožující surikatí populaci. Kvůli nedostatku potravy surikaty i několikrát ročně migrují. Pro snadnou orientaci zoologů v terénu je proto dominantní samec ve skupině vybaven obojkem s vysílačkou.

Seriálový příběh

Před třemi lety oslovila profesora Cluttona- Brocka producentka Oxford Scientific Films (OSF) Caroline Hawkinsová s cílem natočit sitcom o surikatách. Její snahou bylo poutavým a informativním způsobem přiblížit život surikat široké veřejnosti z pohledu samotných zvířat. Filmový štáb v čele s režisérem Gavinem Thurstonem strávil několik týdnů s přírodovědci na farmě. Od září 2004 do března 2005 tak vznikala první řada třináctidílného seriálu, která měla premiéru loni v září na kanále Animal Planet. Aktéry děje jsou výhradně zvířata, kterým tvůrci dali lidská příjmení. Lidé byli ukrytí ve speciálních přístřešcích, a pokud chtěli zachytit život v doupěti, natáčeli pomocí kamer s optickými vlákny. Seriál Surikatí království získal ocenění Omni Intermedia Awards a Gold Worldmetal na filmových festivalech v New Yorku a stal se okamžitě po uvedení na obrazovky světovou senzací. Pro jeho vysokou sledovanost se tým filmařů po roce na Kalahari vrátil, a tak nyní můžete sledovat již druhou třináctidílnou sérii o surikatách. Opět se stanete svědky radostí i strastí rodinky Whiskersových, konkurenční skupinky Lazuliových a nových nepřátel - Commandů. O vzhledu a chování surikat, ale také více o samotném seriálu se dozvíte v některém z příštích čísel Týdeníku Televize.

PROČ PRÁVĚ SURIKATY?

Pozorování surikat je nikdy nekončící příběh. Zvláštní pozornost je tomuto živočišnému druhu věnována pro jeho jedinečnost, vysoce společenské chování a sociální cítění. Surikaty žijí ve skupinách, jež jsou pro ně zárukou bezpečí. Při střetu s cizí tlupou se chovají agresivně, občas ale mezi sebe přijmou tuláka, který se pak stane plnohodnotným členem skupiny. Po celý den se mezi sebou dorozumívají tichý mi, bublavý mi, až pisklavý - mi zvuky. Společně vyrážejí za potravou i čelí nepříteli, vzorně se dělí o péči o mladé - někteří jedinci střídavě zůstávají v norách coby chůvy. Mláďata jsou vždy středem pozornosti a ochrany. V každé skupině se vyskytuje dominantní pár. Aby skupina přežila, reguluje dominantní samice počet mláďat, přičemž upřednostňuje svá před potomky svých dcer. Po ránu i během dne se surikaty mazlí a provádějí vzájemnou hygienu a tím utužují vztahy. V některých situacích jejich reakce připomínají chování lidí. Když se například večer začne stmívat a zvířata se vracejí z lovu k noře, čekají na posledního opozdilce, i když některým únavou klesá hlava jako dítěti při večerní kaši.

12.40 19.20 1.15 Surikatí království PONDĚLÍ ANIMAL PLANET

Lenka Bečvářová, JAR
Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů