Úterý, 16. dubna 2024

Výsadbě vzácných druhů dřevin podle lesníků brání legislativa

Výsadbě vzácných druhů dřevin podle lesníků brání legislativa

Roztoky (Rakovnicko) - Lesníci v České republice mají zájem vysazovat vzácné a ohrožené druhy lesních dřevin, ale současná legislativa jejich snaze příliš nepřeje. Problémy působí předpisy určující kolik a jakého dřeva má být vysázeno v jednotlivých porostech a s tím související dotace. Na lesnickém semináři v Roztokách na Rakovnicku to dnes řekl zástupce ministerstva životního prostředí Vladimír Hynek.

Podle Libora Horta z Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví chce ministerstvo životního prostředí prosadit změnu zákona o lesích, připravenou novelu zákona se však zatím nepodařilo prosadit na jednání vlády. "Novela by mimo jiné také měla řešit otázku dotací, které jsou určeny jen na výsadbu a zákon už neřeší, co se dál s výsadbou děje," řekl ČTK Hort.

Nynější systém dotací údajně neumožňuje maximálně ekonomicky výhodné obchodování s vzácnými dřevinami. "Lesník má například předepsáno pěstovat v porostu 30 procent jeřábu, pro něho by však bylo ekonomicky výhodné pěstovat dvakrát tolik. Ovšem může se stát, že dotace dostane jenom na těch 30 procent," sdělila ČTK Veronika Lukášová z odborného časopisu Lesnické práce.

Přitom právě jeřáb břek je potencionálně velice výhodným obchodním artiklem. Zatímco cena za metr kubický běžného dřeva se pohybuje do 2000 korun, cena kvalitního dřeva jeřábu používaného na výrobu hudebních nástrojů na trzích v Evropě činí kolem 2000 eur (56 000 korun). Podle Miroslava Pechy z Lesní správy Křivoklát je jeřáb zajímavý pro obchody v Německu.

Vedle prodeje dřeva se plody některých vzácných a ohrožených druhů lesních dřevin dají využít i v potravinářském průmyslu. Například plody jeřábu oskeruše, který byl na jižní Moravu importován římskými vojsky, se využívají na čaje, džemy i pálenku, které jsou připisovány léčivé účinky.

Velký význam mají vzácné a ohrožené druhy lesních dřevin při zajišťování druhové bohatosti (biodiverzity) lesů.

V České republice se vzácné a ohrožené druhy lesních dřevin vyskytují zejména v teplých oblastech na jižní Moravě a Křivoklátsku a tvoří zhruba půl procenta zalesněné plochy v republice. Vzácností lesníci rozumí sporadický výskyt, ohroženost lesních dřevin spojují s jejich postupným zánikem, obtížnou a problematickou reprodukcí. Podle Veroniky Lukášové však biodiverzita českých lesů mírně stoupá.

Některé ohrožené druhy dřevin patří mezi památné stromy. Těchto jedinečných exemplářů pozoruhodných rozměrů, stáří nebo malebnosti je v ČR zhruba 4500, nejvíce mezi ně patří lípy a duby. Ve Strážnici na Hodonínsku se nachází největší středoevropská oskeruše. Tento památný strom chráněný zákonem má obvod téměř 460 centimetrů, výšku 15 metrů a stáří 400 let.

Ministerstvo zemědělství se zvýšením počtu vzácných a ohrožených druhů lesních dřevin v lesích začalo zabývat v roce 1995, kdy vydalo brožuru s výčtem nutných opatření pro záchranu jedlí, tisů, jilmů, jeřábů, třešní ptačích, hrušní planých a jabloní lesních.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů