Úterý, 16. dubna 2024

Ochránci vypustili do přírody sovy pálené

Ochránci vypustili do přírody sovy pálené

Rokycanští ochránci přírody vypustili v těchto dnech do volné přírody čtyři mláďata ohrožených sov pálených. Letos je to už podruhé, čtyři mláďata vysadili už na jaře. O obnovení populace tohoto druhu se na Rokycansku snaží od roku 2000. Do volné přírody jich dosud vypustili více než tři desítky, řekl šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis.
Sovy pálené na Rokycansku v minulosti hnízdily na několika místech, ale zejména kvůli chemizaci zemědělství v 70. letech zmizely. I když díky ochráncům se do přírody vrátily už desítky těchto ptáků, neznamená to, že je založena životaschopná populace, upozornil Moulis. "Je potřeba si uvědomit, že jich celá řada může zahynout. Je statisticky zjištěno, že pouze 20 procent mláďat se dožije druhého roku života," poznamenal.
Sova pálená patří podle něj mezi nejkrásnější druhy sov s výrazným závojem kolem obličeje. Je velká jako holub a rozpětí jejích křídel je asi 90 centimetrů. Žije v blízkosti lidských sídel, kde nachází dostatek potravy i možnosti k hnízdění. Užitečná je především proto, že loví hraboše. Pokud má dost potravy, hnízdí i dvakrát do roka.
Záchranná stanice živočichů v Rokycanech pravidelně odchovává mláďata této sovy. Když jim jsou asi tři měsíce, vypustí je lidé na vhodných lokalitách, hlavně u zemědělských usedlostí. Ochránci podporují také hnízdění sov tím, že pro ně zhotovují speciální budky a rozvěšují je na vhodných místech. Dřevěná budka má rozměry 40 krát 40 centimetrů a je metr dlouhá. Uvnitř je přepažená tak, aby v zadní části měly sovy tmu a klid po celou dobu hnízdění. Sovy jsou okroužkované a ochránci je pravidelně sledují.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů