Pátek, 29. března 2024

Stromem roku 2006 je sádecká lípa

Stromem roku 2006 je sádecká lípa

Slavnostním večerem s koncertem Dana Bárty včera v Brně skončil pátý ročník souteže o nejsympatičtější strom České republiky a titul Strom roku 2006. S téměř 12 tisíci hlasy si titul a poukázku na odborné dendrologické ošetření odnesla lípa na hradě Sádek u Třebíče. Titul převzal od náměstka ministra životního prostředí Františka Pojera Lubomír Lampíř z vinařství pod hradem Sádek, který spolu se svými kolegy lípu do ankety přihlásil.

Druhé místo získala rovněž lípa. Stříbrný strom roku roste na návsi v Platoři na Klatovsku. Prvenství platořské lípě uniklo o pouhých 50 hlasů. Na třetím místě skončil Vojtěchův dub ze Skřivan u Nového Bydžova s téměř 8 tisíci hlasy.

Lidé jednotlivým stromům z dvanáctičlenné skupiny finalistů poslali více než padesát tisíc hlasů, které byly zpoplatněny, například formou dárcovských SMS. Do sbírky Strom života se tak díky zájmu hlasujících podařilo nashromáždit více než 200 tisíc korun, které budou využity na výsadbu nových stromů.

Soutež Strom roku pořádá Nadace Partnerství a jejím spoluvyhlašovatelem je Ministerstvo životního prostředí.

Další informace:

www.stromzivota.cz

www.nadacepartnerstvi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů