Pátek, 29. března 2024

Ochránci z Bartošovic vypustili do přírody vzácného sokola

Ochránci z Bartošovic vypustili do přírody vzácného sokola

BARTOŠOVICE - Ochránci přírody z Bartošovic na Novojičínsku vypustili do volné přírody kriticky ohroženého sokola stěhovavého, který se v srpnu zranil na sloupu vysokého napětí. Záchranná stanice přijme ročně 100 až 120 takto poraněných ptáků, zpět do přírody se jich ale vrací zhruba deset procent, řekl novinářům vedoucí stanice Petr Orel.

Sokola stěhovavého našel v srpnu na poli nedaleko záchranné stanice jeden z jejích pracovníků, který byl právě na cestě do terénu. "Dostal ránu elektrickým proudem, když si sedl na nevhodně konstrukčně řešený sloup. Byl nalezen do několika minut, co se mu to stalo," uvedl Orel, který vypuštění dravce za velký úspěch.

"Ne vždycky se to podaří. Obyčejně dostáváme ptáky ve stavu, kdy už jsou třeba 14 dní po tom zranění a tam už začne nekrotizace (odumírání) tkáně, s tím už se moc dělat nedá," vysvětlil Orel. Dodal, že zvíře se léčilo s pomocí antibiotik a speciálních balzámů.

Podle Orla už se energetici snaží instalovat bezpečnější sloupy, přesto však stále existuje řada sloupů, na nichž se ptáci mohou poranit. S vypuštěním samce byli ochránci spokojeni. "Byl jsem skoro nadšený. Měli jsme ho v naší největší voliéře, kde mohl volně lítat, ale taky jsme dělali zkoušky na dlouhém silonu. Ale přeci jen byl jsem trošku nervózní, ale spadlo to ze mě, letěl perfektně," neskrýval své nadšení Orel. Doplnil, že pobyt ve stanici ptáka nějak neovlivnil a během dvou dnů se o vlastní potravu postará stejně dobře jako před přijetím do stanice.

Pro stanici bylo vypuštění i malou oslavou. Na dnešní den připadá 23 let od jejího vzniku. Stanice pro záchranu volně žijících živočichů loni pomohla téměř 900 zvířatům, většinu tvořili právě ptáci.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů