Sobota, 20. dubna 2024

CHKO Český les začne vydávat svůj časopis

CHKO Český les začne vydávat svůj časopis

Nejmladší Chráněná krajinná oblast (CHKO) Český les, která slaví první výročí založení, začne vydávat svůj časopis. Měl by vycházet dvakrát do roka a čtenářům bude přinášet informace o přírodě a historii krajiny. První číslo slavnostně pokřtí ochránci přírody, lesníci a hudebníci 2. listopadu v Tachově, informovala ČTK Milena Prokopová ze správy CHKO. Časopis se za čtenáři vydá za zvuků lesních rohů, křtiny doplní koncert pro Český les Radima Hladíka a Jaroslava Hutky, patronem prvního čísla je spisovatel Vladimír Páral.

Časopis informuje nejen o chráněné oblasti, ale o celém regionu Českého lesa, včetně severní části pohoří v okolí vrchu Dyleň v Karlovarském kraji. První číslo přiblíží mimo jiné výsledky výzkumu hradu Starý Herštejn, hovoří o židovském hřbitově v Pořejově, o vymizení tetřívků v Českém lese, o kyselkách na Panském vrchu, o historii Chodska, nebo o geologických zajímavostech Českého lesa, vyjmenovala Prokopová.

Do prvního čísla přírodovědného a vlastivědného časopisu přispěli regionální badatelé, pracovníci správ CHKO Český les a Slavkovský les a muzeí v Tachově, Domažlicích a Mariánských Lázních. Na vydávání se budou v budoucnu podílet i ekologové z Českého svazu ochránců přírody Kladská. "První číslo vychází v nákladu 1500 kusů a bude bezplatně distribuováno prostřednictvím regionálních muzeí, městských a obecních úřadů," doplnila Prokopová.

CHKO Český les byla vyhlášena loni na ploše 470 kilometrů čtverečných. Tvoří ji část pohoří od Broumova po Domažlický průsmyk a zahrnuje nejcennější území příhraničního pásu hor v délce asi 70 kilometrů. Na nepřístupných místech sutí, svahů a hřebenů se dochovaly zbytky původních bučin, doplněné v severní části vrchovištními rašeliništi s porosty borovice blatky. Do roku 1990 byla velká část oblasti v hraničním pásmu, které omezovalo veškerou hospodářská činnost v území. Většina obcí s odsunem německého obyvatelstva zanikla, což přispělo k tomu, že se jedná o území relativně nenarušené lidskými zásahy.

CHKO Český les

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů