Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na Telčsku se přes sníh a déšť vydalo do přírody 200 turistů

Na Telčsku se přes sníh a déšť vydalo do přírody 200 turistů

Telč (Jihlavsko) - V Telči na Jihlavsku se o víkendu zúčastnilo 200 vyznavačů pěší chůze z celé republiky tradičních turistických pochodů. Během sobotního mrazivého rána procházeli po zasněžených cestách směrem na Jemnici. Nejdelší trasu, dlouhou 50 kilometrů, jich zdolalo 13. Dnes se turisté v dešti vydali k místu, kde prohráli poslední boj husité pod vedením Jana Hvězdy z Vícemilic.

"Na to, jaké bylo počasí, byla účast výborná," řekl ČTK Vladimír Mazal z pořádajícího telčského odboru Klubu českých turistů (KČT). Chodci po cestě dostávali teplý čaj, v cíli i stopečku rumu. Nad ohněm opékali špekáčky. Každý ochutnal švestkové buchty, které pro ně organizátoři nechali napéci.

Úspěšnější byl sobotní 36. ročník pochodu Vysočinou k Telči, který patří k nejstarším na Vysočině. "Bylo krásně -- trochu to přimrzalo," popsal Mazal. Do přírody se vydalo 200 lidí z celé republiky -- z Prahy, Brna, Karlovarska i ze severní Moravy. Dnešní déšť část účastníků odradil, na trasy o něco mladšího pochodu Cestou Jana Hvězdy z Vícemilic se jich vydalo 130. 

Kalendář akcí KČT na Vysočině letos nabízí bezmála 60 turistických pochodů. Zřejmě nejstarší Havlíčkobrodská padesátka se v září konala posedmatřicáté. Kvůli rostoucí popularitě cykloturistiky pořadatelé v posledních letech přidávají i úseky pro kola. V Jihlavě či v Pacově se konají také noční pochody. Oblibu si získávají novoroční akce v přírodě.

Telčští turisté se s letošním rokem rozloučí silvestrovským výstupem na Javořici, nejvyšší místo Českomoravské vrchoviny. Chtějí překonat loňských rekordních 999 účastníků. "Pečou se klobásy, pije se grog, bouchá šampaňské," láká Mazal. Novoroční výstupy se konají v celém kraji -- například Třebíčští se mohou vydat na Klučovskou horu, Jihlavští na Šacberk. Pacovští turisté zamíří na vrch Strážiště, žďárští chodci se sejdou na Peperku. Turisté na Chotěbořsku míří do kaňonovitého údolí řeky Doubravy.

Věra Stejskalová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů