Čtvrtek, 25. dubna 2024

Porubská radnice chce zase kácet desítky stromů.

Porubská radnice chce zase kácet desítky stromů.

OSTRAVA – Přes nesouhlas obyvatel Poruby plánuje tamní radnice další masivní likvidaci zeleně. Tentokrát se chystají dělníci s motorovými pilami do ulic Budovatelské, Čs. exilu, Alšovy, Urxovy a Kopeckého. 144 zdravých stromů v tamních alejích má být pokáceno, aby podél vozovky mohla vzniknout parkovací stání. Radnice chce zlikvidovat i 700 m2 keřů. Více než 2000 obyvatel podepsalo petici, která odmítá kácení městských alejí a požaduje řešit parkování jiným způsobem. Ve středu 8. listopadu chtějí občané petici osobně předat na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva Poruby.

„Stěhovali jsme se z Dubiny do Poruby právě kvůli množství zeleně, která zde je. Máme malé děti a chtěli jsme, aby vyrůstaly v dobrém prostředí,“ říká Helena Šabatková z petičního výboru a vyjadřuje tak názor převážné části obyvatel městského obvodu. „V létě jsme zjistili zcela náhodou, že stromy v naší ulici by měly padnout za oběť stavbě parkovišť. Dodnes se nás nikdo neptal, zda s tím souhlasíme. Radnice ohrožuje naše zdraví. Pokud aleje zmizí, budou tu naše děti dýchat místo kyslíku výfukové plyny,“ dodává Šabatková.

Podle Heleny Váňové z ostravské pobočky Centra pro podporu občanů sdružení Arnika je necitlivý přístup k zeleni v Porubě mnohaletou praxí. „Věříme, že s příchodem nového zastupitelstva by se situace mohla zlepšit,“ říká Váňová. Na středečním ustavujícím zasedání zastupitelstva chce proto místní petiční výbor spolu s Arnikou předat více než 2000 podpisů pod peticí, která odmítá kácení alejí v městské památkové zóně. „Chápeme, že radnice potřebuje řešit nedostatek parkovacích stání. Lze však najít i jiné řešení než likvidaci alejí. Opakujeme to již rok. Na naše námitky ale dosud nikdo nereagoval. Jako vhodnější se nám jeví hromadné garáže, protože Poruba není kompaktně zastavěná tak, jako jiná velká města,“ dodává Váňová.

„Bydlím na ulici Kopeckého více než 40 let. Záměr radnice zcela změnit charakter životního prostředí mě vyděsil. V naší ulici má být podélné stání po jedné straně nahrazeno kolmým stáním na obou stranách, přičemž mají padnout všechny stromy. Tento způsob řešení je drastický a nesvědčí o profesionalitě projektantů, ale zejména radnice jako zadavatele,“ podotýká RNDr. Libor Bubík, pracující dlouhodobě v oblasti sanace starých ekologických zátěží. Ačkoliv ve všech postižených ulicích mají být vysázeny nové stromy, ty budou menšího vzrůstu a nedokáží tak v nejbližších minimálně dvaceti letech nahradit způsobenou ekologickou újmu. To potvrzují i zpracované odborné dendrologické posudky.

Projekt porubské radnice má podle údajů publikovaných v radničním měsíčníku PRIO přijít na celkem 86 milionů korun. Za cenu zničení 144 stromů má vzniknout 200 nových parkovacích míst.

Ustavující zasedání zastupitelstva Městského obvodu Poruba se koná ve středu 8. listopadu od 15 hodin ve víceúčelovém sále Auly a Centra informačních technologií Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, ulice 17. listopadu.

tisková zpráva sdružení arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů