Pátek, 19. dubna 2024

Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický JU bude přijímat nováčky do rybářského cechu

Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický JU bude přijímat nováčky do rybářského cechu

K dochovaným tradicím rybářů patří kromě zvláštní terminologie a rozšířeného pozdravu „Petrův zdar“ i přijímání nováčků do rybářského cechu, tzv. pasování na rybáře. Nový adept rybářského řemesla musí za velkého obveselení přihlížejících nejprve obdarovat „fišpartu“ (lovící četu) tradičním dárkem, poté strpět polití zadní části těla vodou, následně je na ono mokré místo plácán „ferulí“ (tedy rybářským právem) a přitom si vyslechne veršovanou přijímací řeč „fišmajstra“ (vedoucího výlovu) a za to si může z „mušle“ nebo kádě odnést kapra, kterému se po celou dobu díval v předklonu do očí. Na památku dostane čerstvě pasovaný rybář „glejt“, potvrzující jeho přijetí do rybářského cechu.

Také ve VÚRH JU tuto tradici ctíme, a proto vás zveme do Vodňan na den 15.listopadu 2006 na výlov rybníka Okrouhlice. Po skončení výlovu proběhne pasování na rybáře nových pracovníků ústavu (převážně doktorandů).

Kontakt - případné informace: VÚRH JU Vodňany: 380 382 402.

V současné době je ve vysokoškolském výzkumném ústavu celkem 15 doktorandů - letos již 3. rok studia absolvují 2 doktorandi, 2. rokem jich studuje 6, zbývajících 7 nastoupilo letos na podzim. Doktorandi jsou zařazeni do řešitelských týmů na jednotlivých výzkumných odděleních. Od počátku se přímo podílejí na řešení výzkumných záměrů, grantů a projektů. Tomu také odpovídají témata jejich disertačních prací (například Řízení pohlaví u kapra obecného, Sledování vlivu dusitanů na ryby s cílem minimalizovat jejich negativní účinky, Vliv chovu parmy obecné na kvalitu generačních ryb, Biologie raka pruhovaného v podmínkách ČR, Určení genetické variability domestikovaných linií kapra obecného, a podobně.) Pokud se doktorandi osvědčí, dostávají i malý pracovní úvazek a mohou výsledky prací prezentovat i na tuzemských a zahraničních konferencích, vyjíždět na stáže i do zahraničí.
I do budoucna VÚRH JU počítá s přijímáním dalších doktorandů a u těch nejlepších není ani vyloučena možnost, že se po ukončení studia stanou kmenovými pracovníky, kterým bude nabídnuto pracovní místo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů