Pátek, 29. března 2024

Úhořům hrozí zánik

Úhořům hrozí zánik
Vaňov - Ekologicky ohroženým druhem je úhoř říční. A pokud společnost zásadně nezmění svůj postoj k tomuto rybímu druhu, během několika desetiletí vyhyne.

Ke včerejšímu vypouštění úhořů do Labe se u zdymadel na vaňovské straně sešli zástupci Českého rybářského svazu, Českého svazu ochránců přírody a Nadačního fondu Veolia. Všechny tyto instituce se totiž podílejí na projektu zaměřeném na záchranu úhořů.
Příčin stále pokračujícího úbytku úhořů je podle Martina Duška z Českého svazu ochránců přírody několik. "Jednak znečištění řek, potom překážky v podobě přehrad a jezů, které znemožňují jejich migraci a v neposlední řadě skutečnost, že jsou malí úhoříci (monté) vykupováni pro farmový chov a následný prodej ke konzumním účelům," vysvětlil Dušek. Podle něj je třeba přijmout koncepční opatření v rámci celé Evropy, především omezit komerční chovy.
V posledních letech v Česku úhoří monté vysazují do volných vod prakticky jenom organizovaní rybáři. Problémem je, že to stojí čím dále více peněz.
" Český rybářský svaz každý rok vysazuje do českých řek monté v hodnotě téměř 4 miliony korun. Ale zatímco například v roce 2003 bylo dovezeno za tuto cenu 333 kilogramů monté, o rok později 184 a loni již jen 144 kilogramů," poznamenala Zuzana Sýkorová z Českého rybářského svazu.
Letos navíc bylo i při vysoké ceně malých úhořů nedostatek, protože jich k evropským břehům připlulo velmi málo.
Finančně rybářům a ochranářům přírody už druhým rokem vypomáhá Nadační fond Veolia, který poskytuje prostředky na nákup, odchov i vysazení monté do volných toků. "Ekologických projektů podporujeme více," potvrdila Iveta Kardianová z fondu Veolia.

Jitka Hadašová
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů