Středa, 17. dubna 2024

Rybníčky u Zbůchu budou přírodní rezervací

Rybníčky u Zbůchu budou přírodní rezervací
PLZEŇ - Hnízdiště ptáků a mokřady se vzácnými rostlinami a dalšími živočichy vynesly okolí dvou malých rybníků mezi Zbůchem a Úhercemi na severním Plzeňsku nominaci na novou přírodní rezervaci. O jejím vyhlášení rozhodli krajští radní.
„V oblasti hnízdí mnoho vodních ptáků - labutě, kachny, racci, pochopové, chřástalové a další druhy. Jsou tam škeble a hmyz typický pro mokřady, jedinečné jsou i rostliny, které v mokřadech rostou. Území s výjimečným ekosystémem si zaslouží ochranu i vzhledem k tomu, že leží nedaleko silnice i železnice z Plzně na Domažlice a v okolí vznikají nové průmyslové zóny,“ řekl krajský radní pro životní prostředí Boris Kreuzberg (KDU-ČSL).
Rezervace Nový rybník zabere území o rozloze 13 hektarů uprostřed polí v oblasti, kde se v minulosti těžilo uhlí a kde nové industriální zóny při rozvadovské dálnici u Nýřan jí teď znovu vracejí průmyslový ráz. „Je téměř zázračné, že se v takovém místě objeví místo s větší hustotou ptactva než v jižních Čechách. Okolí rybníků využívají pro mezipřistání i tažní ptáci,“ dodal Kreuzberg. Kraj nechá opravit propusť mezi oběma rybníky, jeden z nich zůstane rybářský.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů