Úterý, 23. dubna 2024

Za plotem v Kašmíru trpí i leopardi

Za plotem v Kašmíru trpí i leopardi
Divocí medvědi a leopardi se dlouho mohli potulovat v Kašmíru svobodně. Teď jim překáží plot.
Ten vznikl na sporném území mezi Indií a Pákistánem, aby zabraňoval pronikání radikálů z jednoho státu do druhého. Místní představitelé tvrdí, že kvůli tomu stoupá počet útoků na vesničany, popisuje agentura Reuters.
Bariéra, postavená v himálajském regionu Indií v roce 2003, je přísně střežená. Neproniknou ani šelmy.
Počet muslimských radikálů, kteří ohrožovali Indy, se sice výrazně snížil, ale Kašmířané žijící v izolovaných chatrčích začali čelit úplně jiné hrozbě.
"Oplocení je jednou z příčin, které omezily pohyb divokých zvířat," vysvětluje Kází Muhammad Afzal, kašmírský ministr pro životní prostředí. "Stejně jako rozděluje lidi, tak jím trpí i volně žijící zvířata."
Přibývá útoků na lidi. Letos už zabily šelmy přes deset tamních obyvatel. Desítky dalších byly zraněny, říkají místní správci.
Indické a pákistánské vojenské jednotky zastavily palbu na zmíněné hranici před třemi lety, v rámci mírové dohody. Pak za milióny dolarů rychle vznikl podél 742 kilometrů dlouhé hranice důkladný, tři metry vysoký zátaras.
Minulý víkend se stalo, že leopard vytáhl v noci v okrsku Baramulla muže z jeho hliněného domku. V regionu Kupwara zase medvěd potrhal ženu.
Populace leopardů a himálajských černých medvědů vzrostly poté, co v Kašmíru začal v roce 1970 platit zákaz lovu. Kontakt mezi zvířaty a lidmi se ještě rozšířil s úbytkem borovicových lesů.
V Indii nyní žije kolem osmi tisíc leopardů, kolik jich ale žije v provincii Kašmír, není známo. Žádné sčítání nebylo provedeno kvůli politickým násilnostem.
Místní úřady se chystají zahájit informační kampaň a roznášet letáky, které upozorní lidi žijící v blízkosti lesů, aby se chovali opatrněji. Odvetu proti divoké zvěři už ale zahájili i samotní vesničané. Nejméně šest medvědů a leopardů bylo podle policie zabito za posledních deset měsíců poté, co napadli místní obyvatele.
Indický Kašmír sužuje od roku 1989 násilí separatistů a muslimských skupin, které bojují proti federálním jednotkám. Násilí si již vyžádalo desetitisíce mrtvých. Indie sousední Pákistán obviňuje, že rebelům poskytuje finanční i materiální podporu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů