Sobota, 20. dubna 2024

Teplé listopadové počasí popletlo přírodu

Teplé listopadové počasí popletlo přírodu

Příroda asi zešílela. Tvrdí to lidé, kteří teď na konci listopadu místo lyžování na Šumavě sbírají houby nebo pozorují motýly a kvetoucí rostliny. Zrají také jahody a zvířata v plzeňské zoo se prohánějí ve venkovních výbězích.
Zatímco loni už v tuhle dobu byla lyžařská sezona v plném proudu, teď se na šumavských svazích místo lyžařů prohánějí motýli. Ti, kteří normálně vylétávají až na jaře, se začali objevovat zhruba před čtrnácti dny. Teploty se na Šumavě šplhají ke dvaceti stupňům a je tu turistů skoro jako na Václaváku. A mnozí si pak po návratu z lesa udělají smaženici.
Už podruhé také letos vykvetly druhy rostlin, které normálně kvetou až na jaře, třeba jaterník nebo lýkovec. Plodily i jahody. Před pár dny nasbírali misku jahod v jahodárně v Letkově u Plzně. V plzeňském arboretu Sofronka zase dozrávají brusinky. A v plzeňské zoo jsou ještě ve venkovním výběhu pelikáni, což je už o tři týdny déle než je obvyklé.
Teplé počasí ještě nějaký čas potrvá. Do poloviny příštího týdne by se nemělo výrazněji ochladit. Na horách se většího sněžení dočkáme někdy po desátém prosinci.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů