Čtvrtek, 28. března 2024

Pokácení desítek stromů na Starém městě bylo protizákonné – rozhodlo o tom CHKO České středohoří

Pokácení desítek stromů na Starém městě bylo protizákonné – rozhodlo o tom CHKO České středohoří

DĚČÍN – Správa CHKO České středohoří dala za pravdu sdružení Arnika a obyvatelům Obloukové ulice, když rozhodla, že kácení povolené městským úřadem v Děčíně, bylo v rozporu se zákonem. Podle CHKO České středohoří Městský úřad v Děčíně svým rozhodnutím porušil základní zásady správního řízení, když rozhodnutí ke kácení vydal bez náležitých podkladů a bez dostatečného odůvodnění.

Arnika na základě iniciativy místních občanů podala v květnu tohoto roku podnět k prošetření kácení na CHKO České středohoří a jeho správa nyní povolení zrušila. Kvůli tomuto rozhodnutí však zcela zbytečně padlo několik desítek stromů a keřů, které měly  nenahraditelnou izolační funkci – tlumily hluk a chránila tak obyvatele Obloukové ulice před nadměrnou zátěží z železnice.

 „V rozhodnutí, vydaném Městským úřadem v Děčíně například naprosto chyběly tak zásadní údaje jako je počet dřevin, které se mají pokácet, nebo posouzení funkčnosti a významu zeleně v této lokalitě. Pokud je tento přístup uplatňován i při vydávání jiných rozhodnutí o kácení dřevin v Děčíně, je to skutečně alarmující zjištění,“ uvedl Kamil Repeš z Arniky Děčín.

Občané Obloukové ulice upozornili Arniku na kácení stromů v souvislosti s hlukem z průmyslové zóny naproti jejich bytům. Hluk se pokácením stromů ještě zvýšil, jelikož stromy oddělovala byty od blízké železnice. Kromě kamionů a vysokozdvižných vozíků přes den obyvatele nyní navíc ruší i projíždějící vlaky během noci. Desítky vzrostlých stromů a keřů na území Chráněné krajinné oblasti České Středohoří byly pokáceny kvůli rozšíření manipulační plochy skladů a prodejny stavebního materiálu akciové společnosti Rabat.

„V současnosti probíhá obnovené řízení a děčínský Magistrát musí nově posoudit nutnost jejich pokácení. Domníváme se,  že závažný důvod pro kácení neexistuje a že průmyslový areál mohl být rozšířen se zachováním stromů. Aby byla nahrazena ekologická újma měl by Magistrát uložit dostatečnou náhradní výsadbu za pokácené dřeviny. Vzhledem k blízkosti obytné zástavby, by bylo nejvhodnější vysadit stromy přímo v průmyslovém areálu, nebo na jeho hranici“, říká k případu právník Lukáš Matějka z Arniky.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů