Pátek, 19. dubna 2024

S dobrým vybavením se i amatéři pouštějí do nebezpečných výkonů

S dobrým vybavením se i amatéři pouštějí do nebezpečných výkonů
Zvyšování prodeje vybavení na aktivity v přírodě přináší problémy ochráncům přírody a také horské službě. Akce, které si dříve díky tréninku a přípravě dovolilo jen pár dobrodruhů, dnes může podniknout s dokonalou výstrojí téměř kdokoliv. Ne vždy to dobře dopadne.

Lezení na pískovcové skalní věže bývalo výsadou kasty odvážných horolezců. V současné době se na ně vrhají stovky lezců vyškolených pouze na umělých horolezeckých stěnách. Nevyznávají etiku předávanou generacemi sportovců, ale jsou zaměření pouze na výkon. Mnozí z nich lezou i po vlhké skále a ničí ji tak.
Novodobí horolezci provádějí i jiné doposud zakázané postupy. Například sekají do skal, aby se jim po nich lépe lezlo, ze stejného důvodu používají na ruce gymnastické magnézium, které může chemicky poznamenat vlastnosti skály. Proti tomu vystupují ochránci přírody z Labských pískovců a nepřímo hrozí uzavřením skal pro lezení. "Paradoxně takové techniky propaguje například firma Hudy sport - tedy prodejce potřeb pro horolezce," poukazuje v internetových diskusích na specializovaných serverech správce Černolických skal Jan Puš.
Zakladatel firmy Hudy sport Jindřich Hudeček se nikdy netajil tím, že sám leze s magnéziem a většina katalogů i reklamních materiálů vyobrazuje lezce na pískovci s magnéziem. Také jeho špičkoví sponzorovaní lezci využívají na pískovci zakázaný prášek. Letos proto budou vyřazeni z udělování nejlepších výstupů roku Českého horolezeckého svazu.
Ochránci přírody v Českém ráji se snaží zakazovat provoz horských kol. V Krkonoších nedovolují tradiční lezení po ledopádech. Beskydy a Jeseníky uzavírají jednotlivé sjezdovky. "Vztah ochrany přírody a veřejnosti zabývající se outdoorovými aktivitami je velmi napjatý," shrnuje šéf chráněné krajinné oblasti Jizerské hory Jiří Hušek.
Radost z nezkušených vyznavačů outdoorových sportů s dobrým vybavením však nemají ani záchranáři. Vloni zahynulo osmadvacet Čechů na horách. "Dlouhodobě se zvyšuje počet mrtvých skialpinistů a vůbec lidí zavalených lavinami," konstatuje bezpečnostní expert Českého horolezeckého svazu Tomáš Frank.
Černou sérii loni zažili i vodáci. Utopilo se jich jedenáct. Většinou na jarních tuzemských vodách. Kdyby neměli k dispozici tak dobré vybavení, jako jsou neoprenové obleky a nafukovací rafty nebo kanoe, nikdy by do rozdivočelého ledového koryta nevlezli. n

AUTOR: Jakub Turek
Autor je šéfredaktorem časopisu Horydoly.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů