Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sladkovodní plži překvapivě rychle kolonizují nové oblasti

Sladkovodní plži překvapivě rychle kolonizují nové oblasti

Před 12 lety se na ostrově Martinik ze souostroví Malé Antily poprvé objevili sladkovovní plži druhu (Tarebia granifera). Dnes je můžete najít ve všech tamních řekách. 

To je obdivuhodná rychlost šíření, když si uvědomíte, že plži jsou závislí na pasivním přenosu přes souš za pomocí ptáků, zvířat nebo lidí. Dočtete se to v časopise The American Naturalist.

Šlo by invazi tohoto nepůvodního druhu nějak zabránit? Studium této problematiky je obtížné, protože v něm hraje roli mnoho faktorů, z nichž nejnevyzpytatelnější je náhoda.

Vypořádat se s tím pokusili výzkumníci z Centre d'Ecologie Fonctionnelle et Evolutive, kteří vytvořili novou metodu pro studium kolonizace prostředí. Využili parametry odpovídající reálným událostem a vzali v úvahu i faktor náhody. Simulace šnečí kolonizace ostrova Martinik ukázala, že by trvala mnohem déle, kdyby začala v řekách na periferii a kdyby byly řeky celkově menší.

Podobné simulace by mohly hrát důležitou roli při odhadování a bránění pohybu invazních druhů - které ohrožují chráněné organismy.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů