Čtvrtek, 25. dubna 2024

Živé zkameněliny. Malá hodinka přírodopisu.

Znáte nějakou živou zkamenělinu?
Živé zkameněliny. Malá hodinka přírodopisu.

Včil nemám na mysli tchyni, ale rostlinu či živočicha, které nejdříve nalezli v nějaké skále a popsali jako dááááávno vyhynulé, a najednou byli objeveni živí a těšící se dobrému zdraví.

Na druhé straně je mnoho rostlin a živočichů, kteří nedbají evolučních pouček, po desítky či dokonce stovky miliónů let se takřka nemění a ani nemíní vyhynout. Namátkou jmenujme třeba hmyz, ale také krokodýly, žraloky, želvy, ptakopyska, ježuru, z rostlin populární jinan či araukárie nebo cykasy. Úplně nedávno vyslovili vědci domněnku, že ani trávy nejsou tak "mladé", jak se dosud soudilo, ale že si na nich možná pochutnávali druhohorní dinosauři před nějakými 150 000 000 let.

Dnes však chci psát o rostlinách a živočiších, dříve považovaných za vymřelé, ale nečekaně objevených. Mezi úplně nejmladší patří objev wolemie vznešené – Wollemia Nobilis. V roce 1994 objevil strážce rezervace v Blue Mountains, David Noble, v jihovýchodní Austrálii asi 200 km od Sydney 39 živých exemplářů wolemie v nepřístupné rokli. Do té doby byl tento druh považován za vyhynulý a byl znám pouze ze zkamenělin. Místo nálezu bylo utajováno a vstup do rokle byl zakázán. Přesto však do rokle pronikli neukáznění turisté a bohužel tam zřejmě zanesli houbovou chorobu, která wolemii napadla. Správa rezervace i botanici proto usilují o její záchranu.

Kromě přímé ochrany stromů patří k principům ochrany i co nejrychlejší rozmnožení wolemie a její rozesílání do celého světa. Wolemie se naštěstí nemnoží pouze semeny, ale také vegetativně, zkouší se i množení tkáňovými kulturami. To zajistí rychlé přírůstky exemplářů, které budou k dispozici všem zájemcům, a za nevelkou cenu.

Jméno wolemie odráží původní (domorodý) význam slova wollemi, které znamená "rozhlížet se kolem, pozorovat" a také připomíná drsnou divočinu národního parku Wollemi, kde byla wolemie objevena.

Botanicky wolemie patří k čeledi blahočetovitých (Araucariaceae). Jejími nejbližšími příbuznými jsou damaroně (Agathis), které většina Čechů zná spíše pod jménem kauri a blahočety – araukarie (Araucaria). Stejně jako její příbuzní je wolemie jednodomá, oboupohlavná, se samčími i samičími šiškami na jednom stromě. Samčí i samičí šišky se nacházejí na samé špičce větviček, většina samičích šišek se nachází v koruně stromu.

A nejdůležitější zpráva nakonec:

Letos 4. dubna převzal RNDr. Oldřich Vacek, CSc., ředitel botanické zahrady v pražské Tróji, z rukou objevitele, pana Davida Noble, jednu rostlinu wolemie, která nyní roste ve skleníku Fata Morgana.

Zájemce o více informací odkazuji na internetové stránky, kde je wolemie podrobněji popsaná.

http://www.nedelnisvet.cz/default.asp?rid=2&tid=14166

www.geografickelisty.com

sumar.bloguje.cz

Jaroslav Pokorný
http://www.stastnezeny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů