Pátek, 19. dubna 2024

Ochrana jírovců napadených klíněnkou na Praze 3

Ochrana jírovců napadených klíněnkou na Praze 3

Historie projektu

Projekt „Sběr listí jírovce maďalu napadeného klíněnkou jírovcovou“ 01/71. ZO ČSOP Koniklec zahájila v roce 1998, tedy tři roky po tom, co se klíněnka dostala do Prahy.

V prvních třech letech se jednalo hlavně o aktivitu oddílu mladých ochránců přírody Koniklec. V roce 2001 se rozsah prací zvětšil (počet uklizených vnitrobloků se téměř zdvojnásobil) a zapojili se do nich další členové organizace. V roce 2002 proběhlo komplexní mapování Žižkova, v rámci kterého bylo zmapováno 161 vnitrobloků. Do jejich plánků bylo mj. přesně zakresleno 169 jírovců, které se nacházely zhruba ve čtyřiceti z nich. To s sebou neslo zrychlení a zkvalitnění práce.

Od roku 2004 probíhají práce v několika etapách a provádějí je většinou členové organizace a externí brigádníci. Větší část vnitrobloků je za podzim shrabána 2 – 3x, což s sebou nese zvýšení efektivity boje proti škůdci.

 

Průběh a výsledky prací v roce 2006

Systém několika etap úklidu spadaného listí se v letech 2004 a 2005 velmi osvědčil, a tak byl aplikován i letos. Dokonce na něj byly zaznamenány první kladné ohlasy – podle některých občanů se celková kondice stromů viditelně zlepšila (usuzují tak podle počtu a velikosti plodů).

První etapa proběhla koncem září a bylo v ní shrabáno celkem 130 pytlů listí. Druhá probíhala v říjnu a naplnilo se během ní 163 pytlů. Třetí etapa byla ukončena 11. listopadu a spotřebovalo se během ní 191 pytlů. Celkový počet pytlů použitých během letošní Akce Klíněnka je 484.

Celkem bylo uklizeno 36 vnitrobloků, z toho 19 dvakrát, čtyři třikrát a jeden čtyřikrát. Oproti minulým rokům se výrazně zlepšila spolupráce s občany. Mnoho z nich se samo ozvalo s žádostí o úklid jejich vnitrobloku a někteří si dokonce přišli pouze pro prázdné pytle a sběr provedli sami.  K tomu je zřejmě motivovaly články uveřejněné v novinách a na internetu.

Pracovníci provádějící sběr listí mají však stále problém občany přesvědčit, aby je do některých objektů vůbec pustili. To je dlouholetý problém, k jehož vyřešení snad povede i tento článek.

 

Jak může pomoci každý?

Pokud chcete stromům pomoci, máte celou škálu možností, jak to udělat. Pokud máte napadený jírovec ve vašem vnitrobloku, domluvte se s pracovníky ČSOP Koniklec na termínu úklidu listí. Pomůžete jim už tím, že je pustíte dovnitř. Také můžete sběr provést sami. K tomu určené papírové pytle seženete na některém z výdejních míst, jejichž seznam je každý rok zveřejňován.

Stromy jsou oslabeny již samotným životem ve městě a to je v boji se škůdcem znevýhodňuje. Jejich kondici můžete zvýšit např. vydatnou zálivkou (zvláště na jaře) a kypřením půdy.

 

Závěrem

Ke zdárnému průběhu projektu finančně přispěla MČ Praha 3 a Magistrát hlavního města Prahy. Rovněž si zaslouží poděkování všichni, kdo v září uveřejnili informační články.

 

Více informací: csop.koniklec.cz, vancurova.l@volny.cz, 777811428 (Lucie Vančurová, koordinátorka projektu)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů