Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové jsou spokojeni, okolí Linde v Mýtě se zelená

Ekologové jsou spokojeni, okolí Linde v Mýtě se zelená
Mýto - Ještě v posledních dnech minulého roku si stihli dát zástupci ekologických organizací Děti Země a Zač Market schůzku se zástupci firmy Linde Frigera. Jejím cílem bylo posoudit, jak se plní vzájemná úmluva ohledně výstavby areálu.

"Došlo k ní v rámci řízení vyvolaného k druhé etapě výstavby areálu firmy v Mýtě," uvedl Tomáš Sklenář ze sdružení MS architekti, které mýtský celek, včetně sadových úprav, projektovalo. Vedoucí projektu Martin Studnička dodal: "Dospěli jsme k názoru, že uzavřít s ekology smlouvu ´ o neútočení ´ , jak ji mezi sebou nazýváme, bude výhodné." "A snažíme se svůj závazek plnit," konstatoval Sklenář. Jedná se hlavně o výsadbu zeleně v areálu a pak podél Holoubkovského potoka. Ozelenění areálu má probíhat v návaznosti na jednotlivé etapy stavby. Výsadba biokoridoru, na obou březích potoka až do 37 metrů, musí být hotová nejpozději do pěti let. "Podle přílohy smlouvy ho má tvořit asi 320 stromů a 17 tisíc keřů. Kromě toho kolem jižní strany hal bude vysázena řada stromů, aby umožnila lepší začlenění stavby do krajiny," vypočítávali úkoly firmy Martin Hyťha (Děti Země) a Zdeněk Paul (Zač Market). Na oplátku se občanská sdružení zavázala, že nebudou vystupovat proti záměru výstavby a umožní plynulý průběh budoucích správních řízení. Bude - li ovšem vše probíhat v souladu s vydanými rozhodnutími a smlouvou.

"Sortiment výsadby jsme volili z krajinářského hlediska. Jde třeba o javorovou alej podél parkoviště, dále lípy, jasany, různé typy borovic, ale i jírovce a duby. "Zatím je vysazena sedmdesátka stromů a na 1500 keřů," vyčíslili během kontroly přímo v terénu objem už provedeného zástupci investora. "Seznámil jsem se s realizací druhé etapy úprav a na ně navazující výsadby a jsem se současným stavem spokojen," konstatoval Zdeněk Paul. "Uzavřením smlouvy jsme předešli možným budoucím neshodám ohledně konkrétní podoby areálu," vysvětloval přínos smlouvy Martin Hyťha. "Vážíme si vstřícného přístupu investora a jsme rádi, že jsme v této věci našli společnou řeč. Občas musíme upomínat, tady je spolupráce bezproblémová," konstatoval.

Božena Šopejstalová
Rokycanský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů