Pátek, 19. dubna 2024

rása přírody podle fotografa Jiřího Havla

rása přírody podle fotografa Jiřího Havla

Dvorní fotograf českých Krkonoš Jiří Havel, jinak vynikající tvůrce fotografií krajin, vydal již dvacátou publikaci svých prací, tentokrát soubor nazvaný jednoduše Fotografie. V knize představuje své nejlepší obrázky, které pořídil nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí.

Kdo je Jiří Havel

Narodil se v Horní Branné u Jilemnice roku 1931. Studoval na Gymnáziu ve Vrchlabí, poté byl dva roky zaměstnán v Autozávodech Vrchlabí jako kreslič a následně vystudoval Vysokou školu železniční v Praze. Stále jej ale lákalo cestování a příroda. Od roku 1980 je na volné noze coby fotograf.

Zachycuje v nich krásu a drsnost českých horských oblastí, divokých pralesů i kouzlo a exotiku Patagonských And, Austrálie či Himálaje. Havel, pro nějž je důležitá brilantní technika a světelné podmínky, vypráví poeticky příběhy horské květeny, nechává působit magické tvary potoků a vodopádů, pohrává si s přírodními strukturami a živly.

Jiří Havel: Fukýř na Zadní planině (1986)

Motivy zimní a letní krajiny vás v barevném i černobílém provedení zavedou do romantických a drsných koutů naší planety. Jiří Havel je fotografický samouk, pořádal řadu samostatných výstav a účastnil se několika společných expozicí.

Jiří Havel: Krkonoše ze Zlatého návrší (1999)

Jiří Havel: Fotografie, Karmášek, 2006, 235 str.

Kateřina Farná, Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů