Pátek, 19. dubna 2024

Stromy na březích řeky hyzdí cáry igelitu

Stromy na březích řeky hyzdí cáry igelitu

Adamov, Blansko - Hrozivý pohled se naskýtá cestujícím, kteří jedou vlakem kolem řeky Svitavy mezi Brnem, Adamovem a Blanskem. Snad na každém stromě totiž visí nad vodní hladinou cáry igelitových sáčků. A to už od loňských jarních povodní. "Nedávno jsem jel do Brna a hlavně teď, jak jsou stromy holé, vypadá to děsně. Jako v nějaké měsíční krajině. Proč to někdo trochu neuklidí?" ptá se Jaroslav Třeštík z Blanska. Ekolog Jaroslav Ungerman z Unie pro řeku Moravu je ještě radikálnější. "Igelity samozřejmě do přírody nepatří, a jestli je někdo v přírodě zahodí, je to trestuhodná záležitost. Potvrzuje se tak jen to, že lidé nemají ekologické uvědomění. Za takovou okrasu přírody bychom se měli stydět," zlobí se. Podle něj si navíc řada lidí myslí, že úklid je jen na ekolozích, a nepořádku si nevšímají.

Místostarosta sám uklízí

Trpělivost už došla také radním v Adamově. "Ten nepořádek je hrozný. Chceme, aby kolem řeky bylo uklizeno, oslovím proto jak pracovníky Povodí Moravy, tak i místní rybáře," sdělil místostarosta Adamova Miroslav Čuma. On sám, když jen trochu může, snaží se kolem řeky uklízet. "Pokud na sáčky a nepořádek dosáhnu, posbírám je sám. Uklízím takto po cestě na chatu, kterou mám pod Babicemi. Tam to mám poklizené do výšky pěti metrů," dodal Čuma. Blanenští radní nepočítají s tím, že by se o úklid kolem Svitavy postarali. "Zatím jsme z rozpočtu nevyčlenili částku, která by vedla k úklidu břehů Svitavy. O to by se mělo postarat Povodí Moravy. Na úklid po povodních by měly jít peníze ze zdrojů, které byly ministerstvem vyčleněny pro tyto účely," sdělil blanenský místostarosta Jindřich Král.

Povodí: Uklidíme

Pracovníci Povodí Moravy obyvatele Adamovska a Blanenska uklidňují. "Nepořádek po povodních je už zčásti odstraněn v místech, kde jsme už upravovali některé části toku. Během ledna se pracovníci chystají na úklid také ostatních částí toku. Igelity a odpadky se budou uklízet současně s padlými větvemi a náletovými dřevinami," sdělil tiskový mluvčí Povodí Moravy David Fína.

Zdroj: Blanenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů