Pátek, 19. dubna 2024

Teplá zima prospívá lesní zvěři, ale nevadí ani rybám

Teplá zima prospívá lesní zvěři, ale nevadí ani rybám
JIHLAVA - Letošní nezvykle teplé zimní počasí na Vysočině prospívá lesní zvěři. Myslivci doufají v to, že dostatek potravy pomůže vyrovnat úbytek jejích stavů, který nastal v minulém roce. Zvířata tehdy hynula kvůli mimořádně chladné a dlouhé zimě. Vyšší teploty nevadí ani rybářům, protože se nemusí starat o prosekávání ledu a okysličování vody v rybnících. Větší škody než obvykle jim ale v chovu způsobily vydry a kormoráni.
„Příroda nám vrací tu loňskou zimu, kdy uhynula spousta zvěře,“ řekl Oldřich Sedlář, jednatel žďárského okresního mysliveckého spolku. Zvířata měla nižší přírůstky - o mnoho mláďat přišla srnčí zvěř i divoká prasata.
V letošní krajině bez sněhu si zvířata stále dokážou najít potravu. Přesto je myslivci od podzimu přikrmují. Na Žďársku sypou do krmelců především granule, které kromě živin obsahují i minerály a vitaminy. „Nespotřebujeme tolik co loni a zvěř zůstane v kondici,“ podotkl Sedlář.
Sytá zvěř zřejmě méně škodí při okusování mladých stromků v lesích. „Škody budou asi menší. Je to i tím, že po loňské zimě jsou významně nižší stavy,“ řekl Jiří Svoboda, ředitel Lesního družstva obcí v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Uvedl, že pro lesníky má teplé počasí své klady i zápory. V lesích se naplno těží dřevo. Díky teplé zimě družstvo ušetří na posypu a prohrnování lesních cest, ale těžaři se nedostanou na podmáčené pozemky, které jsou jindy zamrzlé.
„Počasí nám moc nevadí, ušetříme za okysličování vody,“ řekl Josef Nikl, ředitel Rybářství Vysočiny v Chotěboři na Havlíčkobrodsku. Podnik hospodaří v nadmořské výšce i více než 600 metrů, kde i letos občas některé rybníky pokrývá slabá vrstva ledu. Naopak nevýhodou teplé zimy je podle něj větší činnost predátorů.
„Až do Vánoc jsme se potýkali s nálety kormoránů. Jindy odletí, když zamrzne,“ vysvětlil. Více ryb asi sežerou i vydry. Pokud je na hladině led, troufnou si jen do menších rybníků.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů