Pátek, 19. dubna 2024

Lidové recepty pomáhají při bolestech zad i kloubů

Lidové recepty pomáhají při bolestech zad i kloubů

Někdy nás trápí kašel, bolesti zad nebo hlavy a po ruce nemáme nic, čím bychom si od bolesti ulevili. Omyl! Každý z nás má doma obvaz, cibuli nebo česnek. I z mála lze vykouzlit léčivý zábal, který se osvědčil mnoha generacím před námi.

Lidový recept při bolestech kloubů
Při bolestech kloubů (artritida, úrazy) doporučuji nastrouhat na jemném struhadle 3 až 4 velké brambory, vymačkat z nich šťávu a přidat stejným způsobem nastrouhaný křen (3 až 4 lžíce), důkladně promísit a přiložit buď v gáze, nebo přímo na pokožku na bolavé místo na dobu jedné až dvou hodin. Pokud bolest neustoupí, kúru opakovat i následující den.
I další recept předepisuji při artritidách a nejrůznějších poúrazových bolestivých stavech: nadrobno nakrájenou velkou cibuli řádně promíchat s kostkou měkkého polotučného tvarohu (může být i tučný), přiložit na bolavé místo v gáze nebo přímo na pokožku na 2 až 3 hodiny. Někteří léčitelé doporučují přidat ještě tři lžíce křenu, další modifikací je kostka tvarohu promíchaná s pěti stroužky utřeného česneku. Stejně jako v předcházejícím případě se přikládá na 2 až 3 hodiny na bolavé místo.

Říká vám něco Prissnitzův obklad?
Priessnitzův obklad - osvědčený prostředek našich babiček má své uplatnění i dnes, já ho doporučuji nejen na bolestivé klouby, ale i v případech, kdy určitý stupeň bolestivosti vykazuje větší plocha těla. Jeho příprava je velice jednoduchá: plenku, ručník nebo kus látky namočíme do vody 20 až 25 stupňů teplé, vyždímáme a přiložíme na postižené místo. Mokrou látku ovineme větším suchým ručníkem, případně lze přidat další vrstvu v podobě vlněné látky. Po určité době, kdy je je zábal horký a suchý, celý postup opakujeme. Po aplikaci Priessnitzova obkladu je potřeba pokožku důkladně vysušit, v žádném případě nedoporučuji promazávat postižené místo mastí, nebo dokonce olejem, došlo by k ucpání kožních pórů.
Bolesti zad a lidový recept

Na bolesti zad nebo kloubů je velice účinný i zelný zábal - z hlávky bílého zelí stačí odloupnout dva tři listy, důkladně omýt pod tekoucí vodou a např. válečkem nebo jiným vhodným předmětem rozrušit jejich buněčnou strukturu, aby tzv. pustily šťávu. Takto zpracované listy se přiloží na bolavé místo a stáhnou elastickým obvazem.
Lidový recept řeší i bolesti v krku

I příprava zábalu při bolestech v krku je velice jednoduchá: na jemném struhadle nastrouháme větší cibuli, rozprostřeme ji rovnoměrně na kus plenky, gázy nebo látky a přiložíme na krk. Tuto vrstvu ještě omotáme suchým ručníkem. Výpary z cibule mají blahodárný účinek i na nosohltan a horní cesty dýchací. Výsledek se dostaví po několika hodinách, v případě potřeby je možné zábal i několikrát opakovat.

Čerpáno z knihy Velká kniha zdraví - Jan Sázavský a Petr Kolář.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů