Čtvrtek, 25. dubna 2024

V roku 2006 udelili strážcovia prírody v TANAPe pokuty 22 tisíc korún

V roku 2006 udelili strážcovia prírody v TANAPe pokuty 22 tisíc korún

Bratislava 10. januára (TASR) - Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) v uplynulom roku udelili 64 pokút v celkovej výške 22 tisíc korún.

Najviac pokút bolo uložených v júli a septembri, čo súvisí s vyššou návštevnosťou národného parku v týchto mesiacoch. Pri výške pokút zohráva úlohu závažnosť priestupku a stupeň ochrany (pohybuje sa v rozmedzí od sto do dvetisíc korún). Pokuty boli udelené prevažne nad hornou hranicou lesa.

V oblasti Západných Tatier najčastejšie pokutovanými boli návštevníci z Českej republiky. K častým priestupkom patrilo nedovolené táborenie, stanovanie a bivakovanie, pohyb mimo vyznačených chodníkov a ostatné porušenia návštevného poriadku. Všeobecným trendom v porovnaní s predošlými rokmi je pokles počtu a celkovej výšky udelených blokových pokút, čo bolo spôsobené riešením menej závažnejších priestupkov dohovorom.

V roku 2005 bolo udelených 184 pokút v celkovej výške 53 200 korún. "Súvisí to aj s celkovým trendom predstavovať strážcu v národnom parku nie ako policajta, ale ako človeka, ktorý návštevníkovi podá informáciu, vysvetlí, pomôže mu a poradí", povedal vedúci odboru strážnej služby Správy TANAPu Juraj Švajda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů