Pátek, 29. března 2024

Vědci chtějí ochranu nejpodivnějších druhů

Vědci chtějí ochranu nejpodivnějších druhů
Londýnská zoologická společnost (ZSL) zahájila projekt na ochranu nejbizarnějších a nejneobvyklejších živočichů světa. Podle internetových stránek BBC byla do programu vybrána zvířata s unikátní evoluční historií, která současně čelí vážnému riziku vyhynutí.
Mezi živočichy, kteří pod projekt Edge spadají, jsou kupříkladu hrošík liberijský (Hexaprotodon liberiensis), delfínovec čínský (Lipotes vexillifer), velbloud dvouhrbý (Camelus bactrianus), netopýrek thajský (Craseonycteris thonglongyai) či paježura Attenboroughova (Zaglossus attenboroughi).
Pro všechna tato zvířata je společné minimum blízkých příbuzných a genetická výlučnost. Zároveň je okamžitě nutné podniknout kroky, které by vedly k jejich záchraně před vyhynutím, vysvětlila ZSL.
"Již dlouhou dobu se mluví o tom, že tyto ojedinělé druhy jsou zvlášť důležité pro ochranu přírody, bylo však složité zahrnout je do tradičních ekologických plánů," prohlásil Jonathan Baillie ze ZSL. "Toto je první globální program, v němž se nám to podařilo," dodal.
Výběru živočichů předcházelo podle Baillieho vytvoření taxonomického "superstromu", který demonstruje vztahy mezi jednotlivými druhy. "Odtud víme, kteří živočichové jsou nejvíce evolučně odlišní. Údaje pak srovnáváme s jejich mírou ohrožení," sdělil dále Baillie.
Vědci označili 564 druhů, které spadají pod novou definici, přičemž projekt ZSL se zaměří na první stovku z nich. Pro úvodní rok bude program zahrnovat deset "ústředních druhů", které by měly mít jako první v pořadí z iniciativy prospěch.
Mezi vyvolené patří i zřejmě nej menší savec světa, netopýrek thajský, který je podle všeho jediným zástupcem čeledi Craseonycteridae a naposledy sdílel společného předka s jinými druhy před zhruba 43 miliony let. Poprvé byl popsán v roce 1974 a hlavní hrozbu pro něj představuje vypalování lesů poblíž jeho přirozeného životního prostředí ve vápencových jeskyních západního Thajska a jihovýchodní Barmy.
Jiným z vybraných živočichů je drobný primát lori štíhlý, který žije na Srí Lance. Zkameněliny dokládají jeho existenci již v raném miocénu před 20 miliony let, uvádí ZSL. Jeho největším nepřítelem je odlesňování a ekologové plánují postupně obnovovat jeho přirozené životní prostředí a vytvořit pro něj koridory mezi zbývajícími ostrůvky lesa.
"Když pro popis druhů z projektu Edge použijeme slovník z umělecké branže, tak je to jako ztrácet Monu Lisu; jsou naprosto nenahraditelné, výjimečné," řekl Baillie.
Prvním krokem k záchraně těchto živočichů bude podle něj vyslání týmů expertů do regionů, kde se zvířata vyskytují. Odborníci na místě posoudí, jak na tom tyto druhy jsou.
Pro shromažďování dat budou najímáni místní studenti. Údaje, které získají, později pomohou k vytvoření strategie na záchranu zvířat. Celý program bude financován prostřednictvím grantů a darů od soukromých osob.


Druhy zařazené do programu Edge:
hrošík liberijský (Hexaprotodon liberiensis)
delfínovec čínský (Lipotes vexillifer)
velbloud dvouhrbý (Camelus bactrianus)
netopýrek thajský (Craseonycteris thonglongyai)
paježura Attenboroughova (Zaglossus attenboroughi)
buvolec hirola (Damaliscus hunteri)
štětinatec haitský (Solenodon paradoxus)
lori štíhlý (Loris tardigradus)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů