Úterý, 23. dubna 2024

Turisty láká do Libereckého kraje nejen příroda, ale i historie

Turisty láká do Libereckého kraje nejen příroda, ale i historie
TURNOV - Turisty lákají do Libereckého kraje nejen příroda, ale i památky a historie. Stále větší oblibě se těší putování po stopách Albrechta z Valdštejna a poznávací zájezdy po takzvané sklářské cestě. Ty nabízejí exkurze do řady skláren v regionu. Mluvčí krajského úřadu v Liberci Jiří Langer řekl, že zájem o tyto cíle potvrdili i návštěvníci veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně.

"Sdružení Český ráj získalo v Brně za putování za Valdštejnem dokonce dvě ceny, cenu Grand Prix a současně Cenu Asociace českých cestovních kanceláří," dodal Langer. Úspěšný byl z pohledu vystavovatelů Libereckého kraje u odborné veřejnosti i program Benefit, který přinesl kraji v celostátní soutěži Náš kraj ocenění nejlepší turistický produkt roku 2006. "Benefit program nabízí držitelům Benefit karty slevu na ubytování, na sportovní aktivity či vstupné do kulturních zařízení v regionu severních a východních Čech ve výši od pěti do 50 procent, a to hned pro čtyři osoby. Karta přitom stojí 35 korun," dodal mluvčí.

Projekt Putování za Albrechtem z Valdštejna uvedlo na trh cestovního ruchu Sdružení Český ráj před třemi lety. Přivedlo jím turisty k málo známým, přitom zajímavým historickým místům v okolí Máchova jezera, Lužických hor a Českého ráje. "Prošlo jimi přes 2000 lidí, putování je navíc motivační. Za návštěvu šesti z 21 cílů získají turisté Albrechtovu minci," řekla Eliška Gruberová z turnovského informačního centra.

Zájem se podle ní díky putování zvýšil například o Heřmanice, kde se frýdlantský vévoda Albrecht z Valdštejna narodil, nebo o Mnichovo Hradiště, kde je jeho hrobka. Do putování se zařadila i saská Žitava jako tehdejší strategické místo.

Za devět měsíců loňského roku kraj navštívilo podle statistického úřadu přes 708.000 hostů, z toho téměř 30 procent představovali cizinci - hlavně Němci, Nizozemci, Dánové či Poláci. To je zhruba o 11 procent více než rok předtím.

 

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů