Pátek, 29. března 2024

Mezinárodní sčítání vodního ptactva slaví čtyřicetiny

Mezinárodní sčítání vodního ptactva slaví čtyřicetiny

Vždy v polovině ledna probíhá zimní sčítání vodního ptactva - na našem území už od roku 1965 a v Evropě od roku 1967. Na mezinárodní úrovni letos tedy sčítali ornitologové vodní ptáky už po čtyřicáté. 

Jedná se o aktivitu, kterou koordinuje organizace Wetlands International . Akce se účastní ornitologové ve více než 100 zemích a na 5 kontinentech a jejím cílem je získání informací nejen o počtech jednotlivých druhů vodních ptáků, ale také o změnách těchto počtů a o místech, kde se ptáci v zimním období zdržují.

Koordinátory Mezinárodního sčítání vodního ptactva pro Českou republiku jsou Zuzana Musilová a Petr Musil z Katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Možná vás napadá, proč je tak důležité sčítat vodní ptáky právě uprostřed zimy. Důvod je prostý. V zimním období je totiž většina vodních nádrží i malých řek pokryta ledem, takže vodní ptáci se stahují za potravou na nezamrzlé vody. To ornitologům umožňuje získat relativně přesné informace o jejich početních stavech. Sčítací aktivity navíc probíhají každý rok zhruba ve stejné době - tedy v polovině ledna. A to proto, aby byla data z jednotlivých let srovnatelná.

Počet lokalit, na kterých sčítání vodního ptactva probíhá neustále narůstá, přičemž cílem je pokrýt řeky a vodní nádrže po celé republice. Podle informací z webových stránek České společnosti ornitologické bylo při posledním celostátním sčítání v lednu roku 2006 na 510 lokalitách spatřeno celkem 160.855 exemplářů 54 druhů ptáků.

A jak takové sčítání vodních ptáků probíhá v praxi? Na to se můžete podívat na následujícím videu ze sčítání na Znojemsku.

Dobrovolní i profesionální ornitologové si nejprve rozdělí stojaté i tekoucí vody v regionu. Každý pak prochází svůj úsek s dalekohledem a zapisuje druhy i počty všech vodních ptáků, které vidí nebo slyší. U letících ptáků se zapisují pouze ti, kteří míří směrem proti pohybu sčitatele. To proto, aby nebyli započítáni dvakrát. A jak letos probíhalo sčítání vodních ptáků na Znojemsku?

Vzhledem k tomu, že tento rok panuje opravdu mírná zima, nebylo sečteno ani zdaleka tolik ptáků jako loni. Protože nemrzne a chybí sníh, hledají ptáci potravu ve volné krajině a nesoustřeďují se na vodách.

A kolik ptáků jsme nasčítali v sobotu 13. ledna roku 2007 na řece Dyji a přilehlých rybnících? Nejhojnějším ptákem byla kachna divoká (Anas platyrhynchos) - 567 jedinců, dále labuť velká (cygnus olor) - 27 jedinců, volavka popelavá (Ardea cynerea) - 9 jedinců, skorec vodní (Cinclus cinclus) - 5 ptáků, jeden jedinec potápky malé (Tachybaptus ruficollis), ledňáčka říčního (Alcedo attnis), zrzohlávky rudozobé (Netta rufina) a ostralky štíhlé (Anas acuta).

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů