Pátek, 19. dubna 2024

Wilsonův les: park bez sjezdovky

Wilsonův les: park bez sjezdovky

Lesopark na skalnatém kopci s pěkným výhledem na Brno. S takovou vizí byl roku 1882 založen Wilsonův les. V minulém století ho rozdělila sjezdovka. A rozdělila také Brňany. Sportovci a lyžaři nejen z Vysokého učení technického, kteří na ní trénovali, ji obhajovali. Ekologičtí aktivisté a lidé z městské části Žabovřesky proti ní bojovali. Teď je dobojováno. Brněnští radní dlouholetý spor ukončili. Definitivně totiž rozhodli: místo sjezdovky bude park.

"Jednomyslně jsme schválili návrh na zalesnění bývalého lyžařského svahu. Současný stav lesa je neutěšený. Chceme ho zregenerovat a vybudovat v něm klidné místo na trávení volného času," uvedl brněnský primátor Roman Onderka.

Svah už město nechalo vyčistit od betonu a plastových dílů. Teď se řeší odstranění osvětlení sjezdovky a hran svahu. "Necháme zpracovat technicko-ekonomické zadání, které by analyzovalo problémy a navrhlo řešení," uvedl Onderka, který si prý představuje výsadbu zeleně, odpočívadel a altán s výhledem na Brno.

S tím souhlasí také lidé ze Žabovřesk. "Jsem pro zrušení sjezdovky. Každý přece může sednout, odjet kousek a může lyžovat jinde, ne ve městě," poznamenala například Vlasta Bařinková.

Více ve středečním vydání brněnského Deníku Rovnost.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů