Sobota, 20. dubna 2024

O unikátní přírodní zóně školy nevědí

O unikátní přírodní zóně školy nevědí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Unikátní přírodní zónu v podobě plochy s tradičními slováckými stromy má několik týdnů Uherské Hradiště. Na sídlišti "starý Mojmír" totiž pracovníci životního prostředí s několika dendrology vysázeli moruše, oskeruše a několik dalších druhů stromů, které se v přírodě dnes již prakticky nevyskytují. Výsadbu doplňují barevné informační cedule s podrobným textem a vyobrazením stromů i jejich plodů. O lokalitě, která má být podle záměrů ochránců přírody nadmíru užitečná i při výuce ekologie, ale oslovení zástupci škol neví. "Prozatím jsem o tom nic neslyšela. Na naší škole máme ekologickou výchovu jako jeden z volitelných předmětů. Stalo se ale zvykem, že naši prváčci každý rok jeden strom vysadí jako připomínku nástupu do školy," říká Marie Leitgebová, ředitelka Základní školy Větrná v Uherském Hradišti.

Podobně se vyjádřila i její kolegyně z Mateřské školy v ulici Lomená v Uherském Hradišti. "Netušila jsem, že se ve městě nachází taková zajímavost. Jakmile se trošku zlepší počasí, určitě tam s dětmi zajdeme," plánuje Zdenka Andrýsková, učitelka mateřské školy.

Význam výsadby vyzdvihli i iniciátoři akce. "Chceme tyto tradiční stromy Slovácka nejen zachránit, ale také připomenout jejich užitečnost a krásu. Parčík má sloužit k odpočinku příchozích a může být i vhodným doplňkem školní výchovy," připomněl při vysazování stromů Robert Stojanov z ekologického sdružení Ekoton.

Díky aktivitám pěstitelů zdobí městkou část třicet nových stromů, které nahradily původní starou zeleň. Ekologové vybírali především krajové ovocné odrůdy, které se v regionu vyskytují jen sporadicky. "Lidé mohou na Mojmíru spatřit především jeřáby oskeruše, jaderničky moravské, morušovníky, mišpule, kdouloně, dříny, durancie a hrušně polničky," vyjmenovala Barbora Duží z Ekotonu.

 

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů