Pátek, 19. dubna 2024

Na Olešnicku vznikla již druhá dřevěná rozhledna

Na Olešnicku vznikla již druhá dřevěná rozhledna

Brno - Na Olešnicku v nejsevernější části Jihomoravského kraje vznikla v uplynulých dnech druhá dřevěná rozhledna. První devítimetrová věž byla postavena v této oblasti před dvěma roky na vrchu Kopaniny. Nyní má svoji sesterskou rozhlednu na nedalekém Zelenkově kopci. Do dvou let chce ještě mikroregion postavit třetí věž u zříceniny hradu Louka.

"Všechny rozhledny budou stejné. Našim cílem je, aby bylo vidět z jedné na další dvě," řekl dnes ČTK starosta Olešnice Zdeněk Peša. Vyhlídkové věže nabízejí nejen pohled na lesy mikroregionu, ale za dobré viditelnosti i na Jeseníky.

Projekt na výstavbu vyhlídkové věže na vrchu Kopaniny získala kdysi Olešnice darem od jisté obce na Litoměřicku. Rozhledna je dvoupatrová a její výstavba přišla na 280 000 korun. Stejný projekt byl nyní použit pro stavbu na Zelenkově vrchu.

Mikroregion chce rozhlednami přilákat turisty. Před časem v něm vzniklo největší lyžařské centrum Jihomoravského kraje. V Olešnici lze navštívit modrotiskovou dílnu, Muzeum Olešnicka a expozici se strašidly. Mikroregion již protínají cyklistické trasy vedoucí také do sousedních východních Čech.

Vladimír Klepáč
DVS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů