Sobota, 20. dubna 2024

Průlom: Spor o market vyhráli ekologové

Průlom: Spor o market vyhráli ekologové

Brno - Brněnský magistrát definitivně prohrál soudní spor se sdružením Nesehnutí, který se týkal výstavby hypermarketu Carrefour ve městě.

A i když na samotné fungování obřího obchodu v městské části Královo Pole, který už nyní provozuje společnost Tesco, vítězství ekologů nebude mít už žádný vliv, je velmi důležité i pro další podobné kauzy.

Ve sporu šlo totiž o to, zda se občanská sdružení mohou účastnit a vznášet své námitky u řízení, jako je jednání o stavebním povolení u staveb, ve kterých je ohrožena příroda nebo krajina.

Obchod na mokřadu

Hypermarket v Králově Poli vyrostl na místě bývalého mokřadu. Sdružení Nesehnutí s tím nesouhlasilo a přihlásilo se jako účastník do správního řízení. Magistrátní úředníci je z řízení vyloučili s tím, že se jednání a stavba hypermarketu životního prostředí vůbec netýká.

"Do územního řízení jsme tehdy nebyli vpuštěni, i když šlo o zlikvidování mokřadu s chráněnými druhy živočichů, zatížení prostředí vlivy dopravy a podobně," uvedl pro deník Aktuálně.cz Jiří Koželouh ze sdružení Nesehnutí.

Krajský soud ale rozhodl, že magistrát postupoval nezákonně a Nesehnutí se měli řízení účastnit. Magistrát s tím nesouhlasil a odvolal se k Nejvyššímu správnímu soudu. A ten nyní žalobu magistrátu zamítl a potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Brně.

Podle zástupců sdružení Nesehnutí jde o důležité rozhodnutí i pro další případy. Podobných případů, kdy občanská sdružení úřady vyloučí z jednání o kontroverzní stavbě, je totiž víc.

A i další stavby už stojí a postup úřadů řeší soudy. Jde například o výstavbu hypermarketu Kaufland v areálu bývalé továrny Lacrum v Brně. Zástupci občanských sdružení v tomto případě nemohli nahlédnout do spisů o územním řízení.

"Že opravdu jde v tomto řízení o ochranu přírody, potvrdilo například pokácení 141 stromů na připraveném pozemku," uvedl Koželouh. Soud zatím v této kauze svoje rozhodnutí nevydal.

Podle Koželouha rozhodnutí v kauze Carrefour půjde využít i v dalších případech po celé zemi. "Občanská sdružení získala důležitý argument k tomu, aby jejich účast na povolovacích řízeních úřady nezamítaly a braly je vážně," uvedl.

Destrukce a blokáda

Úřady se brání tím, že občanským sdružením nejde o nic jiného než stavby zablokovat. "Oni jsou svým způsobem v těchto záležitostech destruktivním orgánem," uvedl například bývalý náměstek brněnského primátora Radomír Jonáš.

V souvislosti s brněnským hypermarketem v Králově Poli přitom soudy řeší i další žalobu. Nesehnutí se chtějí u soudu domoci zprávy o stavebním řízení, kterou jim brněnský magistrát odmítl vydat.

Také tady jde o spor důležitý i pro další kauzy. Úřady na mnoha místech se totiž zatím poskytování informací brání - odkazují na komunistický stavební zákon ze 70. let, který se zprávami pro občany nepočítá.

Podle právníků zastupujících občanská sdružení by se však úředníci měli řídit novým informačním zákonem a data ze spisu uvolnit. Soud ale zatím nerozhodl.

U soudu je také další velká stavba obchodního centra v Brně. Krajský soud v Brně totiž řeší žalobu na výstavbu obřího hobby marketu v městské části Ivanovice. Tam se k žalobě občanských aktivistů přidala také starostka městské části.

Podle žaloby vydal magistrát územní rozhodnutí pro market (kdo bude provozovatelem obchodu zatím není jasné, spekuluje se o společnostech Bauhaus, Baumax či Hornbach) v rozporu s vyhláškou o zeleni, územním plánem Brna i stavebním zákonem.

Protesty provázejí výstavbu obchodních center i v dalších městech v zemi. V Přerově tak opoziční zastupitelé vystoupili proti rozhodnutí radních postavit na místě budovy Chemoprojektu diskontní prodejnu Lidl. A chtějí, aby rada své rozhodnutí zrušila.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů