Sobota, 20. dubna 2024

Panoramatické lanovky v Evropě

Něco pro ekology! Nejezdí tu auta, jen autobusy na elektrický pohon nebo saně tažené koňmi.
Panoramatické lanovky v Evropě

Lanovka na Malý Matterhorn
Něco pro ekology! Nejezdí tu auta, jen autobusy na elektrický pohon nebo saně tažené koňmi. Ze švýcarského střediska Zermatt šplhá systém několika lanovek, zakončený nejvyšší lanovkou v Evropě, na vrchol Klein Matterhorn (3883 m). Osmimístná kabinková lanovka si na své cestě odpočine na zastávce Furi. Poté s ní pokračujete přes Schwarzsee a další lanovkou na Trockener Steg (nebo přímo od Furi 125místnou kabinou), kde se můžete občerstvit v restauraci. Přesednete do stomístné kabiny, která vás doveze až do stanice pod vrcholem. Výhled z plošiny je nezapomenutelný, za jasného počasí napočítáte kolem čtyřiceti čtyřtisícovek. Jen namátkou, panorama před vámi zdobí Matterhorn, Dent Blanche, Breithorn, Weisshorn, Mont Blanc nebo Grand Combin.
* Zpáteční jízdenka (dospělí/děti): 84/42 CHF

Lanovka Vanoise Express
Impozantní dvoupatrová lanovka za 15 milionů eur přepraví naráz až 200 cestujících. Téměř 2km údolí mezi lyžařskými středisky Les Arcs, Peisey-Vallandry a La Plagne překoná za čtyři minuty. Jejich propojením vznikl komplex Paradiski, který zahrnuje stovky kilometrů sjezdových tratí. Hlavní motor lanové dráhy je jištěn dvěma záložními. Každá z dvou kabin se pohybuje samostatně a jsou funkční a provozuschopné i v okamžiku, kdy boční vítr dosáhne síly 70 km v hodině. Zatímco si užíváte jízdu téměř 400 metrů nad údolím, vysoko nad vámi se modrají ledovce pod horou Bellecote.
* Celodenní jízdenka (dospělí/děti 6 - 14): 46/34,5 eura

Lanovka na Aiguille du Midi
Z lyžařsky proslulého francouzského střediska Chamonix stoupá pro mnohé nejatraktivnější lanovka na světě. Přes Plan de l'Aiguille vede na vrchol Aiguille du Midi (3842 m), který se tyčí celých tři tisíce metrů nad dnem údolí. Nejlépe je vyjet brzy ráno, protože v poledne se vrchol často halí do mlhy a navíc si budete muset vystát dlouhé fronty na cestě nahoru i dolů. Aiguille du Midi je mohutný žulový masiv, jehož dvě strmé, mostem propojené špičky jsou provrtané tunely a obestavěné stanicemi dvou lanovek, několika restauracemi a vyhlídkovými terasami. Nejvýše ční vysílač ve tvaru kosmické rakety. Pod nohama spatříte zasněženou plošinu průsmyku Col du Midi, nalevo pak ledovce Vallée Blanche a Géant a uprostřed Mont Blanc. Nejpůsobivější je v jihovýchodním směru probíhající půlkruh jehlovitých vrcholů a strmých skalních stěn zleva uzavírající horizont. Rozeznáte Triollet, Aiguille Verte, Jorasses a při dobré viditelnosti i Matterhorn a Monte Rosu.
* Zpáteční jízdenka (dospělí/děti 4 - 15 let): 37/29,60 eura

Lanovka na Pic du Midi
Pyreneje: západní část této oblasti je vlhká, zelená a hojně se zde hovoří baskicky. Střed je hornatý, často zasněžený a ovlivněný Gaskoňskem. Východní část je suchá a slyšíte zde katalánštinu. Severně od průsmyku Col du Tourmalet, přes který vede jeden z nejnáročnějších výstupů Tour de France, se tyčí nepřehlédnutelný Pic du Midi de Bigorre (2877 m). Na vrchol se dostanete za 15 minut lanovkou z lyžařského střediska La Mongie. Rozkládá se zde komplex budov observatoří, od nejstarších až po ty moderní, kde je stálá obsluha už od založení v roce 1873. Vyhledávaným cílem turistů je zdejší Muzeum hvězd. Kromě pyrenejských špiček dohlédnete z vrcholu až na úpatí Francouzského středohoří.
* Zpáteční jízdenka (dospělí/děti 6 - 18): 25/15 eur

Lanovka na Zugspitze
Vyhlídkově "pozadu" nezůstává ani Německo. Na jeho nejvyšší horu Zugspitze (2962 m) vedou celkem tři horské dopravní systémy. Prvním je zubačka Zugspitzbahn z roku 1930. Vyjíždí z lázeňského města Garmisch-Partenkirchen a její cesta končí v 4,5 km dlouhém tunelu, kterým stoupá na plató Sonnalpin. Tady přestoupíte na visutou lanovku Gletcherbahn. Druhá vás vyveze od jezera Eibsee a konečně třetí z tyrolského Ehrwaldu. Na strmém vrcholovém hřebeni se tísní obchody, restaurace, muzeum, objekty radiokomunikací, vědeckovýzkumná stanice a pošta, vše složitě propojené chodbami a schodišti. A výhled? Do čtyř zemí, vidět jsou Dolomity, ale i třeba Mnichov.
* Celodenní jízdenka (dospělí/děti 6 - 15): 37/22,50 eura

Téma připravil Tomáš Wehle
tomas.wehle@economia.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů